Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 1,2%, la cel mai ridicat nivel după 30 mai. În luna iulie, indicele a crescut cu 5,1%, susţinut de angajamentul Rezervei Federale (Fed) din SUA de a fi flexibilă în legătură cu ritmul programului de achiziţii de obligaţiuni, transmite Bloomberg.
„Consider că acţiunile europene sunt subevaluate. Profiturile raportate astăzi de bănci sunt bune. Pe ansamblu, sezonul raportărilor finaciare a decurs bine până acum. Datele din China ajută şi ele pieţele”, a declarat Herbert Perus, director la Raiffeisen Capital Management în Viena.
Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Angliei au menţinut joi dobânzile de politică monetară la nivelul de 0,5%, aşa cum au anticipat analiştii.
Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că există indicii de stabilizare a economiei zonei euro, iar instituţia va menţine dobânzile la un nivel scăzut o lungă perioadă de timp.
Indicii naţionali au crescut pe cele 17 pieţe de capital din Europa Occidentală care au fost deschise joi. Bursa din Elveţia a fost închisă pentru sărbătoarea Zilei Naţionale. Indicele londonez FTSE 100 a urcat cu 0,9%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,3%, iar DAX al bursei din Frankfurt cu 1,6%.
Acţiunile băncilor şi companiilor miniere au avut cea mai bună evoluţie în indicele Stoxx 600.
Titlurile Societe Generale au avansat cu 10%, cea mai mare creştere după ianuarie 2012, după ce banca a raportat creşterea de peste două ori a profitului în trimestrul al doilea, la 995 milioane de euro, peste aşteptările analiştilor de 668 milioane de euro.
Acţiunile Lloyds au crescut cu 8,1%, banca britanică anunţând primul semestru profitabil din ultimii trei ani.
Avansul titlurilor miniere a fost alimentat de creşterea unui indice privind industria prelucrătoare din China, în timp ce analiştii anticipau o scădere a acestuia. Titlurile Rio Tinto au urcat cu 2,8%, BHP cu 2,2%, iar Anglo American cu 5,3%.
Acţiunile Metro au crescut cu 8,5%. Cel mai mare retailer din Germania a raportat un profit înainte de dobânzi, taxe şi alte elemente de 276 milioane de euro. Analiştii au estimat un profit de 269,2 milioane de euro.
Titlurile Sanofi au scăzut cu 4,1%. Producătorul francez de medicamente a avertizat că profitul pe acţiunile excluzând unele costuri şi fluctuaţii valutare ar putea scădea în acest an cu până la 10%. Sanofi anticipa anterior un declin de până la 5% al profitului.
Shell a înregistrat un declin de 4,7% al titlurilor. Profitul Shell excluzând elementele excepţionale şi modificările de stocuri a scăzut de la 5,74 miliarde de dolari la 4,6 miliade de dolari.
Titlurile BMW au scăzut cu 0,8%. Producătorul german de maşini de lux a anunţat un declin de 8,8% al profitului trimestrial înainte de dobânzi şi taxe.