Acţiunile europene au închis la maximul ultimilor cinci ani

Economica.net
31 10. 2013
bursa_frankfurt__burse_94202300_82223800

Stoxx 600 a crescut cu 0,5%, la cel mai ridicat nivel după 22 mai 2008. În luna octombrie, indicele a urcat cu 3,8%, datorită acordului din Congresul SUA de prelungire a limitei de îndatorare până anul viitor, acesta fiind al optulea avans lunar din 2013.

„Trebuie să urmărim în continuare când va restrânge Fed programul de suplimentare a lichidităţilor. Creşterea burselor în ultimii trei-patru ani a fost determinată de politicile monetare neconvenţionale. Acestea au dominat piaţa investiţiilor o lungă perioadă de timp”, a declarat Neil Veitch, director de investiţii la SVM Asset Management în Edinburgh.

Indicii naţionali au crescut pe 11 din 18 pieţe de capital din Europa Occidentală. Indicele DAX al bursei din Frankfurt a avansat cu 0,3%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,6%, în timp ce FTSE 100 al bursei londoneze a scăzut cu 0,7%.

Comitetul pentru politică monetară al Rezervei Federale americane a menţinut miercuri achiziţiile lunare de obligaţiuni la nivelul de 85 de miliarde de dolari, în aşteptarea unor noi dovezi de îmbunătăţire a condiţiilor economice.

În zona euro, rata inflaţiei a scăzut în mod neaşteptat în octombrie, alimentând speculaţiile că Banca Centrală Europeană ar putea reduce dobânda de politică monetară pentru a susţine redresarea.

Titlurile BNP Paribas au urcat cu 3,4%, banca franceză raportând o creştere neaşteptat de mare a profitului net în trimesturl al treilea.

Alcatel-Lucent a consemnat cea mai mare creştere a titlurilor din ultimii cinci ani, de 19%. Grupul a raportat o pierdere trimestrială mai mică decât au estimat analiştii.

Acţiunile Royal Dutch Shell au înregistrat o scădere de 4,9%, cea mai mare în ultimii doi ani, din cauza declinului profitului trimestrial cu 32%, la 4,5 miliarde de dolari. Analiştii anticipau un profit de 5,3 miliarde de dolari.