Acţiunile europene au închis la maximul ultimilor cinci ani
Indicele Stoxx Europe 600 Index a urcat cu 0,3%, la cel mai ridicat nivel după luna mai 2008. Săptămâna trecută, indicele a crescut cu 0,4%, iar de la începutul anului cu 15%, transmite Bloomberg.
„Este una dintre cele mai aglomerate săptămâni pentru Europa, în privinţa rezultatelor financiare. Mişcările pieţei reprezintă un mix al sezonului raportărilor financiare şi al deciziilor băncilor centrale”, a declarat Tobias Britsch, manager de fonduri la compania Meriten Investment Management.
Indicii naţionali au crescut pe 14 din 18 pieţe de capital din Europa Occidentală. Indicele londonez FTSE 100 şi CAC 40 al bursei din Paris au avansat cu 0,4%, iar DAX al bursei din Frankfurt cu 0,3%.
Bank of America şi Royal Bank of Scotland Group anticipează că BCE va reduce dobânda de politică monetară la şedinţa din această săptămână, potrivit unui sondaj Bloomberg în rândul a 68 de analişti. Restul analiştilor consideră că BCE nu va modifica dobânda cheie.
BCE a redus ultima oară dobânda de politică monetară în luna mai, la un minim record de 0,5%.
Acţiunile HSBC au urcat cu 3%, banca raportând creşterea profitului înainte de taxe în trimestrul al treilea la 4,53 miliarde de dolari, de la 3,48 miliarde de dolari în urmă cu un an.
PostNL a încheiat şedinţa cu un avans al titlurilor de 8,2%, la bursa din Amsterdam, după ce compania de servicii poştale a anunţat că a redus costurile şi a îmbunătăţit estimările de profit pentru acest an.
Titlurile Ryanair au scăzut cu 12%, cel mai amplu declin după luna iulie 2008. Operatorul aerian low-cost a redus estimările referitoare la profitul net pentru anul fiscal care se încheie pe 31 martie. EasyJet a înregistrat un declin de 4,6% al titlurilor, iar Air France-KLM Group de 1,7%.
Acţiunile UBS, cea mai mare bancă elveţiană, au coborât cu 5,3%, la cel mai redus nivel după luna iulie, iar cele ale Credit Suisse cu 6,7%, cel mai amplu declin din ultimele 15 luni.
Ministrul elveţian de Finanţe, Eveline Widmer-Schlumpf, a declarat, cu o zi în urmă, că bănci precum UBS şi Credit Suisse ar putea să fie nevoite renunţe la operaţiunile de investment banking, pentru reducerea riscurilor legate de îndatorare şi concentrarea pe managementul activelor.