Indicele Stoxx Europe 600 a coborât cu 1,9%, iar la nivelul săptămânii cu 3,1%. În luna mai, indicele a pierdut 6,8% din cauza temerilor tot mai mari referitoare la o posibilă ieşire a Greciei din zona euro, în timp ce costul finanţării Spaniei a urcat puternic.
Acţiunile Daimler şi BMW au scăzut cu peste 3,5%, conducând declinul titlurilor auto.
Între titlurile cu o evoluţie pozitivă, BP au urcat cu 1,9%, după ce grupul britanic a anunţat că vrea să vândă participaţia de 50% deţinută la TNK-BP, al treilea mare producător de petrol din Rusia.
Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a coborât cu 1,72%, la cel mai redus nivel din ulimele şase luni.
„Nu este o zi bună pentru tauri (cei care investesc agresiv – n.r.). Încetinirea creşterii economice este globală. O vedem peste tot, din Europa în China şi acum în Statele Unite, care au părut oarecum imune până acum”, a declarat Philippe Gijsels, analist la BNP Paribas Fortis Capital Markets în Bruxelles.
Şomajul din Statele Unite a urcat în luna mai pentru prima dată în aproape un an, de la 8,1% în aprilie la 8,2%, după o perioadă de scădere puternică, de la 9,1% în august.
În zona euro, şomajul a crescut la 11%, un nou maxim istoric, reflectând impactul crizei datoriilor de stat, însoţită de măsuri de austeritate pe întregul continent şi de un impas economic dificil pentru statele mediteraneene.
În China, un indice pentru intenţiile de achiziţii ale managerilor a scăzut în luna mai la 50,4 puncte, de la 53,3 puncte în aprilie, potrivit datelor biroului de statistică din această ţară. Un nivel de peste 50 de puncte al indicelui indică expansiune.
Indicii bursieri au scăzut pe toate cele 18 mari pieţe de capital din Europa Occidentală.
Indicele londonez FTSE 100 a coborât cu 1,14%, DAX al bursei din Frankfurt cu 3,4%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 2,2%.
La Madrid, indicele IBEX 35 a scăzut cu 0,4%, iar ASE al bursei din Atena a pierdut 4,5%.