Acţiunile europene au închis la minimul ultimelor trei luni

Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de luni la minimul ultimelor trei luni şi s-au poziţionat pentru o perioadă dificilă, din cauza înrăutăţirii condiţiilor economice mondiale şi a incertitudinilor politice din Franţa şi Olanda, care riscă să agraveze criza din zona euro.
Economica.net - lun, 23 apr. 2012, 16:44
Acţiunile europene au închis la minimul ultimelor trei luni

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a coborât cu 2,4%, iar indicele titlurile băncilor din zona euro a scăzut cu aproape 4%, la un nivel atins în noiembrie anul trecut, înainte de prima rundă de împrumuturi ieftine lansată de Banca Centrală Europeană, relatează Reuters.

Pe alte pieţe europene, indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 1,85%, DAX al bursei din Frankfurt cu 3,36%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 2,83%, la cel mai redus nivel din acest an. La Madrid, indicele Ibex 35 a coborât cu 2,76%, iar indicele FTSE Mib al bursei din Milano a pierdut 3,83%. Indicele olandez AEX a scăzut cu 2,6%, la minimul din acest an.

În Germania, acţiunile Deutsche Bank şi Commerzbank au pierdut 4,35%, respectiv 5,62%. Titlurile Daimler au scăzut cu 4,2%, BMW cu 4,07%, iar Volkswagen cu 3,31%.

În Italia, acţiunile UniCredit au scăzut cu 6,42%, iar Intesa Sanpaolo cu 6,29%. Titlurile Fiat au pierdut 3,41%, iar cele ale grupului petrolier ENI 2,85%.

La bursa din Madrid, acţiunile companiilor de construcţii s-au prăbuşit, în frunte cu Actividades de Construction y Servicios S.A., cea mai mare companie de profil din ţară, cu un declin de 10%.

În Franţa, titlurile Natixis au pierdut 8,2%, Credit Agricole 4,5%, iar Renault 5,06%.

Pieţele europene au fost influenţate de scăderea comenzilor şi creşterea şomajului în zona euro, în aprilie, atât în industria manufacturieră, cât şi în sectorul serviciilor, potrivit datelor prezentate luni de compania de cercetare şi informaţii financiare Markit.

„Perspectivele economice din zona euro se înrăutăţesc şi va fi mai dificil pentru guverne să respecte ţintele fiscale”, a declarat Emmanuel Cau, analist la JP Morgan.

Temerile investitorilor sunt amplificate de criza din Olanda, unde guvernul şi-a anunţat demisia, şi de rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, câştigat de socialistul Francois Hollande, care a promis renegocierea pactului bugetar european.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...