Acţiunile europene deschid în creştere
Contractele futures pe indicii bursei din SUA au înregistrat, de asemenea, creşteri, iar pieţele din Asia au scăzut.
Cotaţia Rio Tinto a urcat cu 1,5% şi a condus un avans al producătorilor de metale. Barclays a avansat cu 0,5%, după ce banca britanică a acceptat să cumpere operaţiunile bancare din Marea Britanie ale ING.
Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 0,3%, recuperând o parte din declinul de 1% de luni.
Miniştrii de Finanţe din cele 27 de state UE se întâlnesc marţi în Luxembourg pentru a pregăti un summit al liderilor UE, programat pentru 18-19 octombrie.
Miniştrii de Finanţe din zona euro au declarat, luni, operaţional Mecanismul European de Stabilitate, fondul de urgenţă de 500 de miliarde de euro al uniunii monetare, şi au afirmat că Spania, cel mai mare potenţial client al fondului, nu este pe punctul de a cere ajutor financiar.
Cancelarul german Angela Merkel vizitează marţi Grecie pentru prima dată de la declanşarea crizei în 2009.
De asemenea, FMI a înrăutăţit prognoza de creştere pentru economia mondială, în contextul intensificării crizei din Europa. Economia globală va creşte cu 3,3% în acest an, cel mai lent avans de la recesiunea din 2009 şi cu 3,6% anul următor. În iulie, FMI estima o majorare a PIB de 3,5% pentru acest an şi de 3,9% pentru anul viitor.
Pe cele mai importante burse din Europa, indicele FTSE 100 (Londra) a urcat cu 0,2%, DAX (Frankfurt) cu 0,1%, iar CAC 40 (Paris) cu 0,4%.