UniCredit şi Standard Chartered au înregistrat cele mai mari creşteri din sectorul bancar, de peste 3%. Cotaţia RWE a avansat cu 1,2%, susţinută de aşteptările ca grupul german să primească despăgubiri din partea Gazprom, în urma unei proceduri de arbitraj.
Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 1,1%, la cel mai ridicat nivel începând din iunie 2008. Indicatorul a avansat cu 6,5% în septembrie, iar de la începutul anului cu 13%, ca urmare a angajamentelor băncilor centrale privind menţinerea măsurilor de stimulare economică.
„Fed a prins pieţele pe picior greşit prin decizia că nu există fundamente economice pentru reducerea programului de achiziţii lunare de obligaţiuni. Anunţul surpriză al Fed va determina, probabil, creşterea pieţelor europene”, a scris, într-o notă de cercetare, Michael Hewson, analist la CMC Markets Plc.
Banca centrală americană a surprins analiştii menţinând achiziţiile lunare de obligaţiuni la 85 de miliarde de dolari, întrucât consideră că sunt necesare mai multe dovezi privind îmbunătăţirea sustenabilă a situaţiei economiei SUA. Lichidităţile masive introduse de Fed în sistemul financiar prin achiziţii de obligaţiuni au susţinut creşterea puternică a pieţelor de capital din SUA şi alte ţări în ultimii ani.
Pe marile burse din Europa, indicele FTSE 100 (Londra) a avansat cu 1,35%, DAX (Frankfurt) cu 1,1%, iar CAC 40 (Paris) cu 1%.