Acţiunile europene închid în scădere, trase în jos de băncile italiene
Premierul italian Sivio Berlusconi a solicitat monitorizarea programului de reforme economice de către FMI şi Comisia Europeană, dar a refuzat oferta ca Italia să primească sprijin financiar din partea Fondului, potrivit Mediafax.
„Fără nicio îndoială, randamentul obligaţiunilor italiene este în centrul atenţiei. Dacă tendinţa de creştere continuă, avem probleme serioase. Nu este sustenabil. Nu există motive de asumare a riscurilor în acest moment”, a declarat David Coombs, manager de fonduri la compania Rathbone Brothers, care administrează active de 15,2 miliarde de lire sterline (24,2 miliarde dolari).
Randamentul obligaţiunilor italiene cu maturitate la 10 ani a urcat vineri, la Roma, la 6,4%, cel mai ridicat nivel de la crearea monedei euro.
Acţiunile băncilor Intesa SanPaolo şi UniCredit, expuse puternic la datoriile Italiei, au scăzut cu 4,8%, respectiv 6,6%.
Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a scăzut cu 0,9%, iar la nivelul săptămânii a pierdut 3,6%, primul declin din ultimele şase săptămâni.
Pe alte pieţe, indicele londonez FTSE 100 a coborât cu 0,33%, DAX al bursei din Frankfurt cu 2,72% şi CAC 40 al bursei din Paris cu 2,25%.
La Milano, indicele FTSE Mib a pierdut 2,66%.