Acţiunile europene înregistrează cea mai puternică creştere din ultimele şase luni
Investitorii aşteaptă un discurs al preşedintelui Rezervei Federale, Ben Bernanke, pentru indicii privind posibile noi măsuri de stimulare a economiei, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut dobânda de politică monetară la minimul record de 1% şi a arătat că este pregătită să acţioneze dacă devine necesar, în contextul înrăutăţirii perspectivelor economice.
De asemenea, potrivit unor surse europene, Germania şi oficiali UE caută soluţii pentru sistemul bancar al Spaniei, chair dacă Madridul nu a cerut însă sprijin şi se opune unor condiţii politice.
Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 2,3%, cel mai accelerat avans începând din 30 noiembrie. Indicatorul se află cu 12% sub maximul acestui an, atins în martie, ca urmare a temerilor că Grecia va fi nevoită să părăsească zona euro, potrivit Bloomberg.
„Chair dacă nu a redus dobânda şi nu a luat o nouă măsură majoră de susţinere, BCE menţine posibilitatea adoptării unor noi decizii dacă devine necesar, confirmând ceea ce investitorii consideră a fi cel mai probabil scenariu. Banca îşi păstrează uscat praful de puşcă pentru moment şi menţine presiunea asupra politicienilor zonei euro”, a declarat Witold Bahrke, analist la PFA Pension din Copenhaga.
Indicii bursieri au înregistrat creşteri pe toate cele 17 pieţe din vestul Europei deschise miercuri. Indicele DAX al bursei germane a urcat cu 2,1%, FTSE 100 al pieţei de la Londra a avansat cu 2,4%, iar CAC 40 al bursei din Franţa cu 2,4%.
Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat, miercuri, că banca este pregătită să recurgă la noi măsuri de stimulare a economiei dacă devine necesar, dar a temperat aşteptările privind iminenţa unei noi runde de finanţări nelimitate pe trei ani pentru băncile comerciale.
Potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de cotidianul german Die Welt, Spania ar putea primi o linie preventivă de credit de la Facilitatea Europeană pentru Stabilitate.
Acţiunile UBS şi Credit Suisse au urcat cu 4,2%, respectiv 3,3%. Un indice al sectorului bancar european a avut cea mai mare contribuţie la avansul Stoxx 600.
Preţul titlurilor Lloyds a crescut cu 5,2% după ce banca a anunţat un acord pentru vânzarea unui portofoliu de împrumuturi ipotecare în valoare de 809 milioane de lire sterline, în timp ce Barclays a avansat cu 8,2%, după un raport al firmei Sanford C. Bernstein privind stabilizarea situaţiei privind provizioanele la instituţiile de credit britanice.
În sectorul minier, acţiunile Kazakhmys Plc au urcat cu 7,4%, iar cele ale Vedanta Resources cu 9,1%, urmând creşterea cotaţiei cuprului.