În ultimele şase şedinţe indicele general al BVB, BET-C, a urcat cumulat cu aproape 6%.
Acţiunile Fondului Proprietatea au depăşit miercuri maximul istoric atins în ziua listării, pe 25 ianuarie 2011, când unele operaţiuni au fost realizate la 0,675 lei. Acţiunile au continuat să crească şi joi, iar cel mai mare preţ plătit a fost de 0,691 lei, cu 1,62% peste închiderea de miercuri şi, totodată, cu 2,37% peste nivelul istoric din ziua listării.
La finalul şedinţei, aceste titluri erau la 0,688 lei, preţ cu 1,18% peste ultima cotaţie de miercuri. Evoluţia a venit pe primul rulaj din piaţă, de 29 milioane lei, din care două deal-uri de 13,8 milioane lei.
„Acţiunea Fondul Proprietatea este cea mai lichidă de pe bursa locală şi, în principiu, o expunere bună pe economia românească, cu accent pe sectorul energetic. Programul de răscumpărare susţine, de asemenea, preţul şi a absorbit o bună parte din lichiditatea din piaţă”, a afirmat un broker.
„Vom continua acţiunile noastre care vizează creşterea valorii activului net (VAN) pe acţiune şi reducerea discountului faţă de VAN, printre care se numără executarea programului de răscumpărări şi continuarea implicării active în operaţiunile companiilor din portofoliu”, a afirmat joi într-un comunicat managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a închieat şedinţa bursieră de joi în creştere cu 0,61%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,21%.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 2,44% şi a revenit peste nivelul de la finele anului trecut. Acţiunile celor cinci SIF-uri au crescut vizibil din nou, cu 1,38% – 4,39%. În ultimele două zile, preţurile acestor titluri au crescut cu 5,47% – 8,04%.
„Atât SIF-urile, cât şi BRD au rămas destul de mult în urmă, iar intrarea de lichiditate pe pieţele din regiune a activat cumpărătorii şi chiar s-a înregistrat o lichiditate destul de bună. Pentru moment, pare că trendul va rămâne ascendent. Este posibil ca după ce se va încheia rally-ul pe blue-chips-uri (acţiunile lichide – n.r.) acestea să se consolideze, însă să vedem mai mult interes pe small caps (acţiuni cu vizibilitate mai mică – n.r.) precum Condmag sau Dafora, care au rămas mult în urmă”, a mai spus brokerul.
Acţiunile BRD (BRD) au crescut vizibil şi joi, creşterea din ultimele două zile ajungând la 4,7%. La finalul şedinţei, titlurile băncii erau cotate la 8,585 lei, preţ cu 1,98% peste nivelul de miercuri, iar transferurile însumau 1,3 milioane lei.
Indicele extins BET-XT a încheiat ziua cu 1,17% peste nivelul de miercuri, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 1,35%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 56,1 milioane lei (12,6 milioane euro), valoare cu 40% peste rulajul de miercuri, de 40 milioane lei (9 milioane euro). Aproape două treimi din rulajul pieţei au fost asigurate de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (29 milioane lei) şi Erste (7,9 milioane lei ).
Titlurile Erste au avansat cu 4,19%, la 112 lei (25,23 euro), urmând evoluţia de la Viena, unde au urcat cu 3,05%, la 25,35 euro.
Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au scăzut uşor, cu 1,17%, după ce în precedentele două zile au urcat cumulat cu 13,25%, pe cele mai mari rulaje din acest an. La finalul şedinţei de joi, titlurile BVB erau cotate la 22,72 lei, iar operaţiunile însumau 486.000 de lei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 390.000 de lei, faţă de 203.000 de lei în şedinţa precedentă.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,7%.