Acţiunile Fondului Proprietatea au ajuns aproape de preţul din primele zile de la listare
Piaţa a deschis ziua în scădere foarte uşoară, însă după primele minute a trecut pe verde, pentru ca la închdere să revină în imediata apropiere a nivelului de miercuri. Volumele de tranzacţionare au rămas, însă, concentrate doar pe câteva acţiuni. Astfel, rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat doar acţiunile emise de 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
Investitorii au vizat acţiunile Fondului Proprietatea încă din prima parte a şedinţei, iar preţul a urcat uşor peste 0,64 lei şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi două luni.
Ulterior, creşterea s-a temperat la aprozimativ 1,3%, pentru ca spre finalul şedinţei să ajungă la 1,19%. La închiderea pieţei principale, acţiunile Fondului Proprietatea au fost cotate la 0,6375 lei. Un preţ mai mare de închidere decât cel de joi a fost în data de 26 ianuarie 2011, a doua zi de tranzacţionare a acţiunilor FP la Bursă. Atunci, titlurile au încheiat ziua la 0,64 lei.
Astfel, preţul de joi este cu 1,85% sub nivelul de la închiderea primei şedinţe a acţiunilor Fondului Proprietatea la bursă, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei. Preţul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.
Evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea vine şi pe fondul achiziţiilor derulate în ultima perioadă de cel mai mare acţionar, fondul american de hedgind Elliott Associates, care a ajuns să deţină aproximativ 18% din titlurile FP.
În şedinţa de joi, cu acţiunile Fondului Proprietatea au fost realizate tranzacţii de 27,6 milioane lei, aceste titluri asigurând peste jumătate din lichiditatea pieţei, de 49,3 milioane lei.
La închiderea pieţei principale, majoritatea indicilor bursieri consemnau variaţii de sub 0,1%.
Cele mai vizibile variaţii au fost înregistrate de indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, şi indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic. Astfel, indicele BET a avansat cu 0,15%, în timp ce indicele BET-NG a încheiat cu 0,13% sub nivelul de miercuri.
„Evoluţia calmă a bursei poate fi pusă pe seama faptului că în Europa urmează un week-end prelungit determinat de sărbatoarea Paştelui catolic, dar şi pentru că este sfârşit de trimestru. Activitatea ceva mai intensă pe anumite titluri se poate datora astăzi şi rearanjărilor de portofoliu. Totuşi, piaţa rămâne în continuare destul de concentrată pe un număr redus de acţiuni. Motivele pentru care asistăm la această concentrare încă de la începutul anului pot fi diverse, de la un dividend mai bun, până la luptele de obţinere a unei poziţii în cadru consiliilor de adminitraţie. Indiferent de aceste motive, efectele pe termen mediu şi lung nu au cum să fie benefice, pentru că posibilităţile investiţionale sunt din ce în ce mai limitate, iar lichiditatea unei acţiuni este unul dintre primele puncte care sunt analizate înainte de a realiza o investiţie”, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank.
Investitorii au transferat în total acţiuni de 49,3 milioane lei (11,2 milioane euro), valoare cu 74% peste rulajul şedinţei precedente, de 28,4 milioane lei (6,4 milioane euro).
Un rulaj mai mare decât cel de joi a fost înregistrat pe 18 martie, când operaţiunile au cumulat 75 milioane lei (17 milioane euro). Atunci, aproape trei sferturi din lichiditate au fost asigurate de trei deal-uri cu 0,65% din acţiunile Fondului Proprietatea, în valoare cumulată de 56 milioane lei (12,7 milioane euro).
Aproape 90% din rulajul de miercuri au reprezentat tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (27,6 milioane lei), SIF Oltenia (3,6 milioane lei) şi SIF Transilvania (2,6 milioane lei), precum şi deal-uri cu 0,56% din titlurile SIF Banat-Crişana (3,9 milioane lei) şi cu acţiuni OMV Petrom (5,4 milioane lei).
„Piaţa de la Bucureşti va fi în continuare ancorată la evoluţiile de pe pieţele internaţionale, chiar dacă este posibil să apară în cazul anumitor acţiuni câteva neconcordanţe cu trendul general al pieţei. Adunările generale şi trecerea datelor de înregistrare vor aduce cu siguranţă ceva mai multă claritate în privinţa unei direcţii viitoare. Riscurile principale în privinţa unei posibile mişcări descendente a pieţei rămân, după părea mea, în continuare cele externe, cauzate de o reinflamare a zonei euro sau a problemelor din SUA. Ultimele săptămâni ne-au arătat că în ciuda măsurilor luate până în prezent de oficialităţi, economia mondială este încă fragilă”, a mai spus brokerul.
Pe segmentul de piaţă destinat obligaţiunilor au fost realizate zece deal-uri cu titluri de stat, în valoare cumulată de 57,1 milioane lei (12,9 milioane euro).
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 101.000 de lei, valoare de patru ori sub rulajul de miercuri, de 436.000 de lei.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,7%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est avansau, cu cel mult 1,1%.