Investitorii au tranzacţionat miercuri acţiuni Fondul Proprietatea de 118,2 milioane lei (27,1 milioane euro), sumă din care 99,3 milioane lei (22,7 milioane euro) au reprezentat valoarea unui deal cu 1,15% din titlurile FP. Deal-ul a fost realizat cu aproape 15 minute înainte de închiderea şedinţei, la preţul de 0,625 lei/acţiune, care nu a mai fost atins în ultimii doi ani.
„Acţiunile Fondului Proprietatea au reacţionat pozitiv la anunţul privitor la decizia favorabilă Fondului dată de Tribunalul Bucureşti într-un proces în care un acţionar contestă decizia AGA pentru derularea programului de răscumpărare. Astfel, sunt şanse ridicate ca preţul să se consolideze peste pragul psihologic de 0,6 lei şi, eventual, o continuare a trendului ascendent”, a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România.
Fondul Proprietatea a anunţat marţi seară că Tribunalul Bucureşti a respins o cerere de intervenţie formulată de Ioana Sfîrăială, acţionar al FP, şi a dispus înregistrarea la Registrul Comerţului a hotărârii AGA din aprilie 2012 pentru aprobarea răscumpărării unui pachet de acţiuni reprezentând aproape 8% din titlurile Fondului.
Investitorii au vizat acţiunile FP încă de la deschiderea şedinţei, după ce aceste titluri au încheiat ziua de marţi peste pragul pshilogic de 0,6 lei pentru prima dată în ultimele 12 luni. Acţiunile FP au atins punctul maxim de creştere în primele zece minute de tranzacţionare, când preţul a avansat cu 3,58%, la 0,622 lei/titlu.
Ulterior, creşterea s-a temperat la aprozimativ 2%, pentru ca spre finalul şedinţei să urce la peste 3%. La închiderea pieţei principale, acţiunile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,62 lei, preţ cu 3,25% peste nivelul de marţi. Un preţ mai mare de închidere decât cel de miercuri a fost în data de 9 februarie 2011, când acţiunile au fost tranzacţionate la 0,627 lei.
Totodată, preţul de miercuri este cu 4,54% sub nivelul de la închiderea primei şedinţe a acţiunilor Fondului Proprietatea la bursă, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei. Preţul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.
Alături de acţiunile Fondului Proprietatea, investitorii au vizat şi alte titluri de regulă lichide, precum SIF-urile, OMV Petrom, BRD şi Banca Transilvania, cu o parte dintre aceste titluri fiind realizate şi deal-uri.
Potrivit brokerilor, piaţa nu a reacţionat la datele privind creşterea economică înregistrată anul trecut de România.
Produsul Intern Brut s-a cifrat anul trecut la 587,4 miliarde lei, în creştere cu 0,3% faţă de 2011, datele provizorii indicând o marginală revizuire în sus a creşterii economice, după ce Institutul Naţional de Statistică a anunţat anterior o creştere economică pe 2012 de 0,2%.
„Revirimentul la nivelul volumelor resimiţit încă din ultima zi a lunii trecute s-a extins şi în luna martie, iar interesul la cumpărare a rămas destul de ridicat, în special pe blue-chips-uri (acţiunile de regulă lichide – n.r.). Durata optimismului de pe piaţa autohtonă depinde în mare măsură de evoluţiile de pe pieţele mature, eventualele decorelări putând fi puse pe seama randamentelor atractive ale dividendului pentru anumite companii”, a mai spus Avram.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu 1,63% şi a încheiat şedinţa la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape trei ani. Un nivel mai ridicat al indicelui BET-FI a fost înregistrat la 3 mai 2010.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în creştere cu 0,64%, iar indicele BET-XT s-a plasat cu 0,71% peste nivelul de marţi. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).
În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,33%.
Indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,25%.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 164,8 milioane lei (37,8 milioane euro), valoare de trei ori peste rulajul de marţi, de 56,5 milioane lei (13 milioane euro). Un rulaj mai mare decât cel de miercuri a fost înregistrat în şedinţa din 9 noiembrie, când trei deal-uri cu 3,86% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au propulsat lichiditatea la 308,5 milioane lei (68,3 milioane euro).
Peste 90% din rulajul de miercuri a fost asigurat de acţiunile Fondului Proprietatea (118,2 milioane lei, din care un deal de 99,3 milioane lei) şi deal-uri cu titlurile OMV Petrom (25,5 milioane lei), BRD (2 milioane lei), SIF Moldova (1,7 milioane lei) şi Banca Transilvania (1,4 milioane lei).
Cel mai probabil acţiunile OMV Petrom au fost cumpărate de fonduri administrate de Franklin Templeton, având în vedere că în ultima perioadă aceşti investitori au fost cei mai mari cumpărători de titluri OMV Petrom.
Câteva fonduri de investiţii administrate de Franklin Templeton au cumpărat luni pachete importante de acţiuni reprezentând aproape 0,13% din titlurile OMV Petrom, pentru 32,2 milioane lei (7,4 milioane euro).
Fondurile Franklin Templeton au reînceput să cumpere acţiuni OMV Petrom încă din luna mai a anului trecut, iar de atunci au preluat aproape 0,65% din titlurile companiei, pentru aproximativ 149 milioane lei (peste 33 milioane euro).
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 3,9 milioane lei, valoare cu mult peste rulajul de marţi, de doar 255.000 de lei.
Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 95% de trei deal-uri prin care au fost transferate acţiuni reprezentând 5,2% din capitalul social al Electrocarbon, pentru 3,7 milioane lei. Ultimul deal a fost realizat la preţul de 4,45 lei, cu 39% peste cotaţia anterioară din piaţa principală.
Pe piaţa principală, acţiunile Electrocarbon au scăzut cu 0,97%, la 3,17 lei.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile burse europene evoluau incert. Pieţele de la Londra şi Frankfurt avansau cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,9%, în timp ce bursa de la Paris era în stagnare.