Acţiunile Fondului Proprietatea au revenit la maximul istoric
Piaţa a fost pe creştere uşoară încă din primele minute, însă la fel ca în precedentele şedinţe volumele de tranzacţionare au fost axate doar pe câteva acţiuni.
Dacă în primele trei zile din această săptămână investitorii şi brokerii au acordat mai multă atenţiei subscrierilor pe tranşa micilor investitori la oferta de la Nuclearelectrica, interesul a fost îndreptat vineri mai mult către acţiunile Fondului Proprietatea, care s-au întors la maximului istoric atins pe 16 august.
Începând din ultima săptămână a lunii august şi până la finalul săptămânii trecute, preţul acţiunilor FP a scăzut până aproape de 0,67 lei, însă de luni a reintrat pe creştere, îndreptându-se din nou către nivelul maxim atins în luna august.
În prima parte a şedinţei de vineri, preţul a urcat pentru câteva momente la maximul istoric de 0,71 lei. Cotaţia, atinsă în jurul orei 12:45, este cu 1,57% peste închiderea de joi. La scurt timp după ora 13:00, titlurile Fondului erau cotate la 0,7095 lei, preţ cu 1,5% peste ziua precedentă.
Evoluţia de vineri a venit pe un rulaj de aproape 5,1 milioane lei cu acţiunile Fondului Proprietatea.
În prima parte a şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,45%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,26%.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 0,83%.
Indicele BET-XT a crescut cu 0,42%, în timp ce indicele BET-BK s-a plasat cu numai 0,1% peste nivelul de joi.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Creşterea indicelui BET-BK a fost încetinită de acţiunile Erste, care au scăzut cu 3,94%, urmând îndeaproape direcţia de pe piaţa de la Viena. Market makerii pentru acţiunile Erste au dus cotaţia de la BVB la un nivel apropiat de cel de la Viena încă din primele minute, astfel încât preţurile să fie cât mai apropiate pe cele două pieţe.
Investitorii de la BVB au tranzacţionat în total acţiuni de 9,8 milioane lei (2,2 milioane euro), sumă cu 22% sub cea din prima parte a şedinţei precedente, de 12,6 milioane lei (2,8 milioane euro). Mai mult de jumătate din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea, de aproape 5,1 milioane lei.
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,2%, în aşteptarea datelor privind comerţul retail din SUA şi concluziilor discuţiilor dintre Washington şi Moscova privind Siria.