Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 3,6% şi s-au apropiat de pragul psihologic de 0,5 lei

Bursa a scăzut cu 1,18% în prima parte a şedinţei, iar acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 3,62% şi s-au apropiat de pragul psihologic de 0,5 lei/titlu, după ce Curtea de Apel Bucureşti a anulat hotarârea AGA prin care Templeton a fost numit administrator.
Economica.net - joi, 11 oct. 2012, 10:44
Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 3,6% şi s-au apropiat de pragul psihologic de 0,5 lei

Instanţa a decis, miercuri, irevocabil, anularea unei hotărâri AGA a Fondului Proprietatea (FP) din septembrie 2010 prin care a fost modificat statutul, iar compania Franklin Templeton a fost numită administrator al FP.

Franklin Templeton a transmis tot miercuri Bursei un raport în care spunea că va continua să administreze Fondului Proprietatea, în conformitate cu statutul actual, având în vedere că versiunea la care face referire decizia instanţei nu este cea în vigoare în prezent.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost suspendate miercuri după decizia CAB, iar joi dimineaţă au deschis în scădere cu 2,76%. Corecţia a continuat, iar cel mai redus preţ atins a fost de 0,5025 lei/acţiune, respectiv cu 4,3% sub ultima cotaţie de miercuri.

La mijlocul şedinţei, titlurile Fondului Proprietatea erau în scădere cu 3,62%, la 0,506 lei. Cu aceste acţiuni au fost realizate 541 de tranzacţii în valoare cumulată de 4,2 milioane lei.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,44%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 1,35% sub nivelul de miercuri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 1,18%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,38%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a ajuns cu 1,78% sub nivelul şedinţei precedente.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 13,5 milioane lei (2,9 milioane euro), valoare de cinci ori peste rulajul din prima parte a sesiunii de miercuri, de 2,6 milioane lei (570.000 de euro). Aproape jumătate din lichiditatea de joi a fost asigurată de un deal cu 0,96% din acţiunile SIF Moldova (SIF2).

Tranzacţia negociată a fost realizată la 1,32 lei, preţ cu 1,42% sub ultima cotaţie de miercuri, iar pe piaţa principală acţiunile au coborât cu 1,57%, la 1,318 lei. Operaţiunile de pe piaţa principală au cumulat 388.000 de lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 0,7%, revenind după ce la deschidere au scăzut uşor pe fondul deciziei agenţiei de rating Standard & Poor’s (S&P) de a reduce ratingul Spaniei cu o treaptă deasupra categoriei „junk” a activelor cu caracter speculativ.

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are acum compania care a făcut hidrocentralele mari ale României
Ce planuri are acum compania care a făcut hidrocentralele mari ale României
Hidroconstrucția, cel mai mare antreprenor român în domeniul construcțiilor hidroenergetice, aflat acum în insolvență, anunță că se indreapta pe drumul spre redresare prin definirea......
Airbus ar trebui să livreze peste 100 de avioane pe lună pentru a-şi îndeplini obiectivul din 2024
Airbus ar trebui să livreze peste 100 de avioane pe lună pentru a-şi îndeplini obiectivul din 2024
Airbus SE va trebui aproape să dubleze livrările sale lunare în ultimele opt săptămâni din acest an pentru a-şi îndeplini ...
Rusia şi Venezuela îşi întăresc cooperarea semnând acorduri militare şi petroliere
Rusia şi Venezuela îşi întăresc cooperarea semnând acorduri militare şi petroliere
Venezuela şi Rusia au semnat joi acorduri în domeniul militar şi petrolului care, potrivit preşedintelui venezuelean ...
Crește interesul pentru abonamentele de sănătate. Care este explicația, răspunde Ana Maria Marian, director Enayati Medical City
Crește interesul pentru abonamentele de sănătate. Care este explicația, răspunde Ana Maria Marian, director Enayati ...
Pandemia a schimbat fundamental modul în care percepem sănătatea. Spectrul amenințător al bolii și incertitudinea accesului ...