În precedentele două zile, indicele general al Bursei, BET-C, a coborât cumulat cu 2%, în condiţiile în care unii investitori au marcat o parte din câştiguri.
„Piaţa a evoluat similar indicilor mari de pe pieţele externe, Dow Jones regăsindu-se în ultimele două zile în intervalul 15.800 – 16.000 de puncte. Specific unei regiuni de maxime locale atinse şi de indicii BVB există o argumentare pro cumpărare şi alta în favoarea vânzării, de unde şi volatilitatea rezultată pe parcursul şedinţei, fără a se contura o direcţie concretă”, a declarat pentru MEDIAFAX Radu Profeanu, senior broker la Tradeville.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa de miercuri în creştere cu 0,56%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,89% sub ziua anterioară.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 0,44%.
Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au consmenat variaţii reduse. Indicele BET-XT a crescut cu 0,26%, iar BET-BK a scăzut nesemnificativ, cu 0,06%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Fluctuaţiile uşoare au venit în cadrul unor transferuri cu volume mici de acţiuni, investitorii tranzacţionând în total acţiuni de 35,8 milioane lei (8 milioane euro). Rulajul pieţei este cu 38% sub cel înregistrat în şedinţa precedentă, de 57,4 milioane lei (12,9 milioane euro). Mai mult de 80% din lichiditatea pieţei au reprezentat operaţiuni cu acţiunile Fondului Proprietatea (16,1 milioane lei), OMV Petrom (5,4 milioane lei, din care un deal de 4,5 milioane lei), Transgaz (4,4 milioane lei) şi Romgaz (3,2 milioane lei).
Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 2,71%, la 0,835 lei, revenind pe verde după ce în precedentele două zile au coborât cu 5,3%.
În acelaşi timp, acţiunile Transgaz (TGN) au scăzut cu 1,17%, la 177,9 lei. Preţul este cu 6,56% sub cotaţia dinaintea anunţului făcut miercurea trecută de Fondul Proprietatea privind posibilitatea de a vinde o parte sau toate acţiunile deţinute la Transgaz.
Ulterior, Fondul Proprietatea a anunţat marţi seară că vrea să vândă, printr-un plasament privat, 10% din acţiunile Transgaz. Pachetul vizat este evaluat la 209,9 milioane lei ( 47,1 milioane euro) în funcţie de cea mai recentă cotaţie bursieră a titlurilor companiei de transport al gazelor naturale.
„Transgazul evoluează sub influenţa informaţiei că Fondul Proprietatea vinde un pachet de 10% şi, probabil, va mai suferi corecţii în funcţie de preţul care va fi anunţat. În ceea ce priveşte acţiunea Fondului Proprietatea, cred că evoluţia de marţi (când preţul a scăzut cu peste 3% – n.r.) a fost o marcare a profiturilor, iar astăzi s-au cumpărat minimele. Până la finalul anului, este importantă decizia Fed din 18 decembrie (în ceea ce priveşte programul de stimulare a economiei prin cumpărarea de obligaţiuni – n.r.). Cred că ulterior, vom asista la conturarea unei direcţii clare, inclusiv pentru debutul lui 2014”, a mai spus brokerul de la Tradeville.
Scăderea preţului acţiunilor Transgaz poate fi determinată de faptul că Fondul ar putea vinde titluri ale acestui emitent la un preţ mai mic decât cel de la bursă, aşa cum a făcut în luna mai, când a vândut 1,1% din acţiunile OMV Petrom (SNP), la un discount de 6% faţă de cotaţia de la bursă.
La nivelul capitalizării bursiere a companiei, corecţia din ultimele şedinţe înseamnă un minus de 147,1 mlioane lei (33 milioane euro). Capitalizarea bursieră a Transgaz a ajuns astfel la 2,094 miliarde lei (470,3 milioane euro).
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 233.000 de lei, faţă de 300.000 de lei în şedinţa precedentă.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,8%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu până la 0,6%.