Acţiunile Fondului Proprietatea se apropie şi mai mult de maximul istoric atins pe bursă

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,42%, susţinută în principal acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au avansat cu 2,92% şi au continuat să se apropie de maximul istoric atins pe bursă în ziua listării, pe 25 ianuarie 2011.
Economica.net - vin, 12 apr. 2013, 15:42
Acţiunile Fondului Proprietatea se apropie şi mai mult de maximul istoric atins pe bursă

Evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea a reuşit să readucă pe verde indicele general al BVB, BET-C, după ce în precedentele şase şedinţe acesta a coborât cumulat cu 3,2%.

Raportat la nivelul de la finele anului trecut, indicele BET-C este încă pe creştere, cu 7,5%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 2% în această săptămână şi, respectiv, cu 3% în luna aprilie. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a stagnat în această săptămână, iar după primele două săptămâni din aprilie este cu 0,76% sub nivelul din februarie.

Astfel, comparativ cu nivelul de anul trecut, indicele BET încă este pe plus, cu 6,15%, iar indicele BET-FI cu 6,67%.

Titlurile Fondului Proprietatea au început încă de joi să crească vizibil, ca reacţie la anunţul privind începerea unui program de răscumpărare a maximum 8% din acţiunile Fondului. Compania americană Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a anunţat miercuri seară că programul de răscumpărare ar trebui să înceapă în câteva zile, la preţuri cuprinse între 0,2 lei şi 1,5 lei.

În ultimele două zile, preţul acestor titluri a crescut cumulat cu 4,7%.

După ce joi titlurile FP au trecut de pragul de 0,64 lei, în şedinţa de vineri au urcat chiar foarte aproape de preţul maxim istoric atins în ziua listării la Bursă, pe 25 ianuarie 2011.

Cel mai ridicat preţ plătit vineri pentru acţiunile Fondului, de 0,673 lei, a fost cu numai 0,3% sub maximul istoric din ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.

La închiderea şedinţei de vineri, acţiunile Fondului au fost cotate la 0,67 lei, respectiv cu 2,92% peste nivelul de joi şi, totodată, cu doar 0,74% sub maximul istoric.

În total au fost realizate de 669 tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, în valoare cumulată de 20 milioane lei (4,5 milioane euro), astfel că valoarea medie a unui transfer a fost de 30.000 de lei.

„Pornirea programului de răscumpărare, precum şi evoluţia extrem de favorabilă a pieţelor externe în ultima perioadă au generat un interes suplimentar pentru titlurile Fondului Proprietatea, acestea ajungând în zona celor mai bune preţuri înregistrate de la intrarea lor pe bursă. Ţinând cont de aceste aspecte pozitive putem sublinia interesul pentru această acţiune. De asemenea, interesul este determinat şi de lichiditatea ridicată pe care o înregistrează aceste acţiuni”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

Spre deosebire de acţiunile Fondului Proprietatea, alte titluri importante de la BVB, precum SIF-urile, Transgaz, Banca Transilvania, au fost transferate la preţuri uşor sub nivelurile de joi. Totuşi, evoluţia titlurilor FP a menţinut unii indici bursieri pe verde.

Astfel, la indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a stagnat, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 1,09% sub ziua precedentă.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu doar 0,14%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,43%, în timp ce indicele BET-FI a crescut cu doar 0,1%. BET-FI include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP).

„Spre deosebire de titlurile Fondului Proprietatea, multe acţiuni au intrat într-o perioadă cu rulaje mici, după trecerea datelor de referinţă pentru AGA. Apropierea datelor de înregistrare corespunzătoare pentru dividende ar putea determina în viitor o creştere a volumelor. Încheierea cu success a ofertei Transgaz este importantă pentru perioada următoare, putând fi un potenţator important al interesului faţă de bursa românească. Modul atractiv de construcţie al ofertei a dovedit că o abordare ingenioasă poate duce la rezultate plăcute, dacă ne uităm că discounturile oferite tranşei investitorilor mici au determinat deja o suprasubscriere de peste trei ori pe acest segment”, a mai spus brokerul.

Acţiunile Transgaz (TGN) au coborât cu 2,44%, întorcându-se la preţul de 200 de lei. Cu aceste titluri au fost realizate 100 de operaţiuni, în valoare cumulată de 554.000 de lei. Corecţia a venit în a şaptea zi a ofertei în care statul vrea să vândă 15% din titlurile companiei. Oferta a început joi, 4 aprilie, şi se va încheia marţi.

Titlurile Transgaz au scăzut în primele două zile ale ofertei cu peste 8%, însă de luni au început să revină uşor, iar până joi au crescut cu 4,6%.

Preţul de vineri de la bursă este cu aproape 17% peste cotaţia minimă din oferta de vânzare (171 lei/acţiune) şi, în acelaşi timp, cu 13% sub cotaţia maximă din ofertă (230 lei/acţiune).

Investitorii de la BVB au tranzacţionat în total acţiuni de 34,4 milioane lei (7,8 milioane euro), valoare cu 7% sub rulajul de joi, de 37 milioane lei (8,4 milioane euro). Peste 80% din rulajul de vineri a fost asigurat de titlurile Fondului Proprietatea (20 milioane lei), BRD (6,2 milioane lei, din care trei deal-uri de 3,5 milion de lei) şi Banca Transilvania (2,7 milioane lei, din care un deal de 780.000 de lei).

Acţiunile BRD au crescut cu 1,31%, la 8,105 lei, iar titlurile Băncii Transilvania au coborât cu 2,49%, la 1,29 lei.

Pe cele două acţiuni au existat ordine mai mari de vânzare încă din ultimele minute ale şedinţei de miercuri, ceea ce i-a determinat pe brokeri să spună că s-ar putea ca un investitor mai mare să încerce să vândă pachete mai ridicate de titluri ale celor două bănci.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 125.000 de lei, valoare cu mult sub rulajul de joi, de 1,4 milioane lei. Peste 90% din lichiditatea de joi a fost asigurată de un deal cu 1% din acţiunile companiei Prospecţiuni (PRSN), de 1,3 milioane lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,2%, linia fiind urmată şi de majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est, care consemnau corecţii de până la 0,8%.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...