Acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Moldova au salvat lichiditatea bursei

Bursa a încheiat şedinţa în stagnare, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să fie prudenţi la tranzacţionare şi unde tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi un deal cu 1% din titlurile SIF Moldova (SIF2) au ridicat lichiditatea la 19,2 milioane lei.
Economica.net - mar, 09 oct. 2012, 14:12
Acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Moldova au salvat lichiditatea bursei

Piaţa a deschis ziua în creştere uşoară, în linie cu bursele vest-europene, însă volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse. Ulterior, bursa locală a trecut pe scădere uşoară, urmând îndeaproape evoluţia pieţelor externe, investitorii reacţionând negativ la înrăutăţirea prognozei FMI pentru creşterea economiei mondiale.

Şeful departamentului de brokeraj al Tradeville, Andrei Ciubotaru, spune că piaţa locală va continua să evolueze în corelare cu bursele externe şi arată că aceeaşi o evoluţie laterală este înregistrată şi pe aceste pieţe.

„Pe plan extern indicii importanţi sunt într-un range şi se aşteaptă spargerea aceastuia, într-o direcţie sau alta. Piaţa locală nu are puterea să îşi stabilească un trend separat de extern. Avem acţiunile OMV Petrom, prea mari pentru a putea fi mişcate de investitori locali, iar SIF-urile nu au perspective singure în acest mediu economic din România şi nu le poţi juca singure doar pe perspective. În acelaşi timp, avem acţiunea BRD de pe care ies fonduri, şi astfel mulţi aşteaptă ca acestea să termine de vândut, pentru ca abia apoi să înceapă să cumpere”, a declarat Ciubotaru pentru MEDIAFAX.

Chiar în ultimele minute ale şedinţei, acţiunile BRD au urcat rapid cu 2,5% şi au readus trei dintre indicii bursieri în imediata apropiere a nivelurilor de luni, datorită ponderii ridicate pe care o au titlurile băncii în indicii respectivi. Evoluţia din ultimele minute a venit în cadrul unor transferuri în valoare de aproximativ 150.000 de lei. Toate tranzacţiile de marţi cu titlurile BRD au cumulat 1,1 milioane lei, iar la final acţiunile erau în creştere cu 2,4%, la 7,68 lei.

Astfel, la închiderea pieţei principale, indicele general al Bursei, BET-C, a încheiat ziua cu doar 0,03% sub nivelul de luni.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat nesemnificativ, cu 0,06%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 0,09% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,48%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,97%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,43% sub închiderea de luni.

Volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse în cazul celor mai multe acţiuni. Totuşi, operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (6,2 milioane lei) şi un deal cu 1% din titlurile SIF Moldova (6,8 milioane lei) au ridicat lichiditatea pieţei la 19,2 milioane lei (4,2 milioane euro). Cele două titluri au asigurat peste două treimi din rulajul pieţei.

Astfel, lichiditatea a fost de aproape trei ori peste rulajul de luni, de doar 6,6 milioane lei (1,4 milioane euro).

Aproape jumătate din rulajul titlurilor Fondului Proprietatea a fost asigurat de două deal-uri, de 3 milioane lei. Tranzacţiile negociate au fost efectuate la 0,525 lei, preţ similar ultimei cotaţii de luni. Pe piaţa principală, preţul încheiat tot la 0,525 lei.

Deal-ul cu acţiunile SIF Moldova a fost operat la 1,32 lei, cu 2% sub cotaţia de la închiderea de luni, iar pe piaţa principală preţul a coborât cu 1,86%, la 1,322 lei. Transferurile de pe piaţa principală au cumulat 493.000 de lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de aproape 1,3 milioane lei, valoare de 2,6 ori peste rulajul de luni, de 508.000 de lei.

Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 75% de un deal cu 8,9% din acţiunile firmei de remorcare maritimă Coremar Constanţa (CORE), în valoare de 974.000 de lei. Titlurile au fost cedate la preţul de 0,168 lei, cu 1,75% sub ultima cotaţie de luni.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene evoluau incert. Bursele de la Londra şi Frankfurt erau în scădere cu până la 0,4%, în timp ce piaţa de la Paris era în stagnare.

Pieţele sunt influenţate de înrăutăţirea prognozei FMI privind creşterea economiei mondiale pentru anul viitor, de la 3,9% la 3,6%. Fondul a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei mondiale în anul următor şi a oferit argumente criticilor austerităţii, afirmând că guvernele au subestimat sistematic impactul creşterilor de taxe şi reduceilor de cheltuieli asupra avansului economic.

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Gross, CEO Penny: Consumatorul român pune un accent puternic pe sustenabilitate și pe confortul oferit de cumpărăturile online
Daniel Gross, CEO Penny: Consumatorul român pune un accent puternic pe sustenabilitate și pe confortul oferit de cumpărăturile ...
Discounterul german Penny, numărul doi pe acest segment al retailului alimentar după Lidl, plănuiește și pentru anul viitor 35-40 de noi magazine și inaugurarea unui noi depozit în......
Retrospectiva anului – record 2024: Cele mai spectaculoase imagini de pe șantierele de autostrăzi și cale ferată
Retrospectiva anului – record 2024: Cele mai spectaculoase imagini de pe șantierele de autostrăzi și cale ferată
2024 a marcat mai multe premiere și recorduri în infrastructura de transport din România. Un pasionat de infrastructură, ...
Franţa – Două focare de gripă aviară au fost confirmate la doar câteva zile după ce autoritățile au anunţat că ţara nu mai este afectată de virus
Franţa – Două focare de gripă aviară au fost confirmate la doar câteva zile după ce autoritățile au anunţat ...
Franţa a confirmat la două ferme avicole focare de gripa aviară, la câteva zile după ce oficialii au anunţat că ţara ...
Rusia a avansat cu aproape 4.000 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024 (analiză AFP/ISW)
Rusia a avansat cu aproape 4.000 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024 (analiză AFP/ISW)
Rusia a avansat cu aproape 3.985 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024, de aproape şapte ori mai mult decât în 2023 ...