Acţiunile Fondului Proprietatea au depăşit miercurea trecută preţul maxim din ziua listării, din 25 ianuarie 2011, iar în următoarele şedinţe au atins record după record, iar spre finalul zilei de marţi au atins pragul psihologic de 0,7 lei/titlu.
Evoluţia a continuat în primele 20 de minute ale şedinţei de miercuri, când titlurile FP au avansat cu 0,64% şi au ajuns la preţul de 0,7045 lei. Investitorii au realizat 63 de transferuri cu aceste acţiuni, în valoare cumulată de 633.000 de lei.
Investitorii nu au reacţionat vizibil la datele privind evoluţia PIB-ului în România în al doilea trimestru, rulajele fiind reduse în cazul celor mai multe acţiuni.
Produsul Intern Brut (PIB) a urcat în trimestrul al doilea, faţă de precedentele trei luni, cu 0,3%, astfel că în prima jumătate a anului creşterea economică s-a plasat la 1,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, estimează Institutul Naţional de Statistică (INS).
La ora 10:20, indicele BET al celor mai lichide zece acţiuni, se plasa cu 0,22% peste nivelul de marţi, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era în stagnare.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu numai 0,11%.
Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,11%, iar indicele extins BET-BK a fluctuat nesemnificativ în apropierea nivelului de luni.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 934.000 de lei (211.000 de euro), faţă de 807.000 de lei (183.000 de euro) în primele minute ale şedinţei de marţi. Mai mult de două treimi din rulaj au fost asigurate de transferuri cu acţiunile Fondul Proprietatea (633.000 de lei).
Marile pieţe europene au fluctuat foarte uşor la deschiderea şedinţei.