Acţiunile FP au rămas în apropierea nivelurilor de la listare, într-o piaţă liniştită

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au crescut nesemnificativ în prima parte a şedinţei de vineri şi au rămas în apropierea nivelurilor din primele zile de tranzacţionare la BVB, din ianuarie 2011, într-o piaţă liniştită şi cu volume foarte reduse de tranzacţionare.
Economica.net - vin, 29 mart. 2013, 11:24
Acţiunile FP au rămas în apropierea nivelurilor de la listare, într-o piaţă liniştită

Bursa a oscilat foarte uşor încă de la deschidere, în condiţiile în care bursele vest-europene şi majoritatea pieţelor din regiune sunt închise cu ocazia sărbătorii Paştelui catolic.

Astfel, la mijlocul şedinţei indicele general al Bursei, BET-C, a era cu 0,11% sub nivelul de joi. În acelaşi timp, rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de 8 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,2%, în timp ce indicele BET-NG, care reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,17%.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK au stagnat. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,26%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut în prima parte a zilei cu până la 0,55% şi au atins un maxim de 0,641 lei, nivel unde nu au mai fost din a doua zi de tranzacţionare la Bursă, în 26 ianuarie 2011. La mijlocul şedinţei de vineri, acţiunile Fondului erau cotate la 0,638 lei, preţ cu numai 0,08% peste nivelul de joi.
Astfel, preţul de vineri este cu 1,77% sub nivelul de la închiderea primei şedinţe a acţiunilor Fondului Proprietatea la bursă, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei. Preţul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.

Transferurile de vineri cu titlurile Fondului Proprietatea au cumulat doar 535.000 de lei, aceste acţiuni fiind în continuare cele mai lichide din piaţa principală.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 3,7 milioane lei (836.000 de euro), valoare de aproape cinci ori sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de aproape 18 milioane lei (4 milioane euro). Peste o treime din lichiditatea de vineri a fost asigurată de un deal cu titlurile SIF Banat-Crişana, de 1,3 milioane lei, realizat la un preţ uşor peste închiderea de joi.

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au crescut cu 1,05%, la 21,22 lei. Cu aceste titluri au fost realizate 40 de transferuri, în valoare cumulată de 38.000 de lei.

BVB a anunţat vineri că directorul general, Victor Cionga, a fost revocat din funcţie, administratorii apreciind că restructurarea companiei nu a înregistrat un progres suficient de rapid. El va rămâne la conducerea executivă încă două luni, astfel încât „să se asigure o tranziţie cât mai uşoară către preluarea atribuţiilor de către o persoană care va fi selectată de Consiliul de Administraţie”.

Ulterior, Cionga a declarat că restructurarea unei companii precum Bursa de Valori nu se poate face „heirupist”, arătând că problemele grupului BVB şi ale pieţei de capital rămân, cu sau fără el.

Pe segmentul de piaţă destinat obligaţiunilor au fost transferate patru pachete de titluri de stat în valoare cumulată de 18,4 milioane lei (4,1 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul de mobilizare pentru remedierea avariilor este foarte bun, pe teren fiind 241......
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, ...
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...