Acţiunile FP au recuperat o parte din corecţia de luni, într-o piaţă în revenire uşoară

Bursa de la Bucureşti a revenit pe creştere în ultima oră şi a încheiat în urcare cu 0,56%, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au recuperat o parte din corecţia de luni şi s-au întors spre preţul maxim istoric atins pe bursă, în ziua listării, pe 25 ianuarie 2011.
Economica.net - mar, 16 apr. 2013, 14:51
Acţiunile FP au recuperat o parte din corecţia de luni, într-o piaţă în revenire uşoară

Acţiunile FP au scăzut cu 0,5% în prima jumătate de oră a şedinţei, urmând linia descendentă a pieţei, după ce luni au coborât cu peste 2%. După primele 30 de minute, preţul titlurilor Fondului Proprietatea s-a întors pe verde, iar volumele de tranzacţionare au început să crească.

Astfel, la închiderea pieţei principale, titlurile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,6605 lei, preţ cu 0,69% peste nivelul de luni. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 8,2 milioane lei.

Preţul este cu 2,15% sub maximul istoric atins pe bursă în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.

Scăderea de luni a venit după ce joi şi vineri titlurile Fondului Proprietatea au avansat cumulat cu 4,7%, datorită anunţului lansării unui program de răscumpărare a cel mult 8% din acţiuni.

„Preţul acţiunilor Fondului Proprietatea are o motivaţie să fie mai stabil de când a fost anunţat programul de răscumpărare, având în vedere că este vorba de o cantitate destul de mare. Totuşi, cred că nu va face notă discordantă de mersul general al pieţei atunci când aceasta are o mişcare destul de evidentă”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost tranzacţionate la preţuri uşor sub cele de luni până aproape de ora 16:00, când piaţa a trecut pe verde, influenţată de revirea burselor externe pe creştere uşoară.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 1,03% peste nivelul de luni, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a fost pe plus cu 0,92%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 1,18%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a crescut cu 1,11%, iar indicele BET-FI a urcat cu 1,43%. Indicele BET-FI reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea.

Acţiunile Transgaz (TGN) au scăzut cu 1,01%, la 197 lei, pe al optulea rulaj din piaţă, de 467.000 de lei.

Cu 10 minute înainte de închiderea şedinţei a fost realizat un deal de 980.000 de lei cu acţiuni Transgaz. Titlurile au fost cedate la preţul de 196 lei/acţiune, cu 1,51% sub închiderea de luni.

Perioada în care investitorii au putut subscrie acţiuni în oferta prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile companiei s-a încheiat marţi, la ora 13:00, iar preţurile la care vor fi vândute titlurile urmează să fie anunţate miercuri, când se face alocarea.

„Cred că pe acţiunile Transgaz, speculatorii au încercat să vâneze ceva din aşteptările privind preţul la care se va face oferta”, a afirmat Bărbulescu.

Preţul de la finalul şedinţei de marţi este cu 15,2% peste cotaţia minimă din oferta de vânzare (171 lei/acţiune) şi, în acelaşi timp, cu 14,34% sub cotaţia maximă din ofertă (230 lei/acţiune).

Investitorii au tranzacţionat marţi acţiuni de 19,5 milioane lei (4,4 milioane euro), valoare cu 13% sub rulajul de luni, de 22,4 milioane lei (5,1 milioane euro). Două treimi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferurile cu acţiuni Fondul Proprietatea (8,2 milioane lei) şi deal-uri cu titluri OMV Petrom (2,3 milioane lei), BRD (1,3 milioane lei) şi Transgaz (980.000 de lei).

„Evoluţia pieţei a fost susţinută în mare parte în acest an de aşteptările pentru dividende şi de părţile interesate să participe la adunările generale ale acţionarilor. Odată identificate şi clarificate aceste date, piaţa a intrat într-o perioadă de corecţii uşoare şi de multe ori am asistat la şedinţe apatice”, a mai spus brokerul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de aproape 2 milioane lei, valoare cu mult peste rulajul de luni, de numai 92.000 de lei.

Peste 86% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de un deal cu 10% din acţiunile firmei imobiliare de închiriere a imobilelorl TCI Invest Cluj Napoca (TCII), pentru 1,7 milioane lei. Titlurile au fost transferate la preţul de 34,58 lei, cu 44% peste cotaţia precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt erau în creştere cu câte 0,2%, în timp ce piaţa de la Londra era în scădere cu 0,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş, a anunţat Nicuşor......
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...