Acţiunile FP au stabilit un nou maxim istoric şi s-au apropiat de pragul psihologic de 0,7 lei/titlu
Piaţa a deschis ziua în creştere cu 0,3%, revenind pe verde după scăderea uşoară înregistrată vineri. Totuşi, după primele două ore de tranzacţionare, majoritatea acţiunilor importante au început să scadă, ducând pe roşu indicii bursieri, piaţa de la Bucureşti urmând linia burselor vest-europene. Chiar în ultimele minute, o parte dintre indici au revenit uşor pe verde.
„Se pare că piaţa locală s-a corelat cu pieţele externe şi s-a molipsit de la evoluţia acestora, prilej cu care investitorii au avut posibilitatea de a marca o parte din profiturile înregistrate în şedinţele precedente”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.
Astfel, la închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în creştere cu 0,2%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,42% sub nivelul de vineri.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua în stagnare. Acţiunile celor cinci SIF-uri au coborât cu 0,43% – 1,44%, în timp ce titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 2,21%.
După ce vineri au scăzut uşor, acţiunile Fondului Proprietatea (FP) s-au întors încă din primele minute spre maximul istoric atins de mai multe ori joi şi vineri. Cu puţin înaintea orei 16:00, preţul acţiunilor a depăşit recordul de 0,691 lei şi a urcat până la un nou maxim istoric, de 0,697 lei.
La finalul şedinţei, titlurile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,695 lei, preţ cu 2,21% peste şedinţa anterioară şi, totodată cu 0,58% peste precedentul record.
„Preţul acţiunilor emise de Fondul Proprietatea a înregistrat o evoluţie stabilă, semn că investitorii au căpătat şi mai multă încredere în emitent şi viitoarea sa evoluţie economică. Şi programul de răscumpărare a propriilor acţiuni contribuie la o evoluţie pozitivă a preţului acţiunilor”, a afirmat brokerul.
Acţiunile Fondului Proprietatea au rămas cele mai lichide din piaţă, cu tranzacţii de 11,2 milioane lei, sumă din care peste 7 milioane lei reprezintă operaţiunile realizate în ultima oră de transfer.
Indicele extins BET-XT a încheiat ziua în stagnare, iar indicele extins BET-BK a fost în scădere cu 0,25%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 21,5 milioane lei (4,8 milioane euro), valoare cu 25% sub lichiditatea şedinţei anterioare, de 28,9 milioane lei (6,5 milioane euro). Acţiunile Fondului Proprietatea (11,2 milioane lei) şi Erste (2,3 milioane lei) au fost cele mai lichide din piaţă şi au asigurat aproape două treimi din rulajul pieţei.
Titlurile Erste au scăzut cu 0,18%, la 112,6 lei (25,52 euro), urmând evoluţia de la Viena, unde au coborât cu 0,51%, la 25,59 euro.
„În această perioadă companiile listate dau publicităţii rezultatele înregistrate în primul semestru şi, cred că, pe măsura apariţiei acestor rezultate, piaţa va înregistra o lichiditate din ce în ce mai bună. Rezultatele de până acum anunţate de cei mai importanţi emitenţi au dat curaj investitorilor şi i-au determinat să ia poziţii long (mizând pe creşterea preţurilor – n.r.) fără să mai aştepte rezultatele din al treilea trimestru. Cred că în luna august se manifestă din plin proverbul românesc «Fă-ţi iarna car şi vara sanie», investitorii pregătindu-se, deja, pentru rezultatele anuale şi, de ce nu, pentru dividende cel puţin la fel de bune ca anul acesta”, a mai spus Murgoci.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de doar 55.000 de lei, faţă de 316.000 de lei în şedinţa precedentă.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Paris erau în scădere cu până la 0,1%, în timp ce piaţa de la Frankfurt era în stagnare. Pieţele nu au avut o direcţie clară, deschizând ziua în creştere uşoară, pentru ca ulterior să scadă cu până la 1%, iar mai apoi să revină spre nivelurile de vineri.