Acţiunile Gabriel Resources continuă picajul după ce luni au pierdut peste jumătate din valoare

Acţiunile Gabriel Resources continuă să scadă accelerat şi s-au plasat marţi după primul sfert de oră de tranzacţionare cu 22% sub cotaţia de luni, când titlurile companiei canadiene care vrea să dezvolte proiectul Roşia Montană s-au prăbuşit şi au pierdut mai mult de jumătate din valoare, la 22% în primul sfert de oră al tranzacţiilor pe bursa din Canada, după ce luni au consemnat un declin de 54%.
Economica.net - mar, 10 sept. 2013, 15:10
Acţiunile Gabriel Resources continuă picajul după ce luni au pierdut peste jumătate din valoare

Gabriel Resources a închis şedinţa de luni la bursa din Toronto la preţul de 68 cenţi canadieni pe acţiuni (65 cenţi SUA), în scădere cu 54%, coborând astfel la cea mai redusă cotaţie din 1999, după ce premierul Ponta a declarat că soluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă la Senat, apoi la Cameră.

Cotaţia companiei a atins marţi un minim de 53 de cenţi canadieni (51 cenţi SUA) după aproximativ un sfert de oră de la deschidere, iar la ora transmiterii ştirii se află în declin cu 13,2%, la 59 de cenţi canadieni (57 cenţi SUA).

Preţul acţiunilor Gabriel Resources a înregistrat o evoluţie volatilă în primele minute de tranzacţionare, cu variaţii ale cotaţiei între minimul zilei de 53 de cenţi şi maximul de 67 de cenţi (65 cenţi SUA).

Gabriel Resources deţine aproximativ 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), compania care dezvoltă proiectul minier. Restul titlurilor sunt deţinute de stat, prin Minvest Deva.

Titlurile Gabriel Resources s-au prăbuşit luni cu până la 70% în cursul şedinţei bursiere, atingând un minim de 41 cenţi canadieni (39 cenţi SUA).

La închiderea şedinţei de luni, Gabriel Resources avea o capitalizare de piaţă de 261,19 milioane dolari canadieni (252 milioane dolari SUA). Cel mai ridicat preţ atins vreodată de acţiunile Gabriel Resources este de 8,6 dolari canadieni, înregistrat în decembrie 2010.

Victor Ponta a afirmat luni că, având în vedere poziţiile exprimate de grupurile politice, soluţia în cazul acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat, iar apoi şi la Camera Deputaţilor.

Preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, luni, că el consideră că proiectul exploatării de la Roşia Montană nu poate fi susţinut şi, în opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind că sentimentul public contrar este mai important decât datele tehnice.

Gabriel Resources a anunţat luni, într-un comunicat, că ar putea acţiona statul român în justiţie dacă proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană va fi respins de Parlament.

Premierul a afirmat anterior că „în mod sigur” compania înregistrată în Canada va intenta un proces şi cel mai probabil se vor plăti despăgubiri.

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat de Guvern la sfârşitul lunii august şi transmis Parlamentului spre adoptare.

Senatul a aprobat, luni seară, dezbaterea în procedură de urgenţă a proiectului de lege privind proiectul minier.

Comisia juridică din Senat a adoptat, marţi, în unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.

Acest proiect de lege va fi dezbătut în cursul zilei de marţi şi de Comisia pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului, care este sesizată în fond.

Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur vacanțele
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur ...
Marcel Ciolacu a venit ieri cu explicaţii şi cu dovezi privind zborurile în străinătate cu aeronava Nordis, afirmând că toate acele cheltuieli au fost făcute din banii săi personali, însă......
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Companiile ruse au început să folosească criptomonede în plăți internaționale în urma modificărilor legislative ...
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Șeful direcției Business din ING Bank, Florin Ilie, arată că anumite servicii bancare care sunt subutilizate de firme ...
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. Bugetul este o ficțiune, o vrăjeală, nici nu știm cât este gaura!
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. ...
Profesorul de economie Bogdan Glăvan, adept militant al piețelor libere, spune că România se apropie de o criză foarte ...