Acţiunile MOL au ajuns la cel mai redus nivel din septembrie 2011, din cauza INA
Luni, acţiunile Mol înregistrau la bursa de la Budapesta un declin de 2%, la 14.400 forinţi, cel mai redus nivel din septembrie 2011. Anul acesta titlurile au scăzut cu 19%.
Comitetul de conducere al Mol a autorizat începerea pregătirilor pentru vânzarea participaţiei deţinute de Mol la INA. Declaraţia indică o potenţială deteriorare a disputei dintre Mol şi Croaţia, care s-a plâns că Mol conduce INA ca o subsidiară şi nu ca o companie independentă, au explicat analiştii de la Buda-Cash Brokerhaz Zrt.
Luna trecută, poliţia de la Zagreb a informat că un mandat de arestare european şi o ‘alertă roşie’ a Interpol au fost emise pe numele directorului MOL, Zolt Hernadi, acuzat în Croaţia de mituirea fostului premier croat Ivo Sanader pentru a prelua controlul managerial la compania petrolieră croată INA.
În anul 2003, Croaţia a vândut 25% din acţiunile companiei petroliere INA către MOL, iar ulterior a permis firmei ungare să-şi majoreze participaţia până la aproape 50% şi, de asemenea, să preia controlul managerial la firma croată. În ultimii ani, au apărut tensiuni între MOL şi Guvernul croat, care deţine 44,8% din acţiunile INA, în condiţiile în care autorităţile de la Zagreb acuză firma ungară că nu a investit suficient în INA, iar MOL susţine că Croaţia nu a respectat promisiunea de a vinde operaţiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.
Anul trecut, fostul premier croat Ivo Sanader a fost găsit vinovat pentru că a primit cinci milioane de euro de la MOL în schimbul cărora a permis firmei ungare să dobândească o poziţie dominantă la INA.
Guvernul Ungariei a cerut echipei manageriale de la MOL să revizuiască portofoliul companiei şi, dacă va fi necesar, să se pregătească pentru vânzarea participaţiei deţinută la INA. De asemenea, Executivul a cerut ministrului de Justiţie şi oficialilor de la Agenţia de Gestionare a Activelor Statului, care gestionează acţiunile statului la compania MOL, să evalueze măsurile legale posibile, atât în domeniul legislaţiei civile, cât şi al celei penale, ce pot fi luate pentru a răspunde acuzaţiilor aduse statului ungar şi MOL în legătură cu dosarul MOL-INA.
Ministrul croat al Economiei, Ivan Vrdoljak, a declarat luni că negocierile privind modul cum este condusă INA ar trebui să continue deoarece situaţia financiară dificilă a Croaţiei nu va permite probabil Guvernului să achiziţioneze participaţia deţinută de Mol la INA.
Vânzarea participaţiei deţinute la INA ar fi ‘cel mai prodt scenariu posibil’ pentru Mol deoarece divizia croată a înregistrat creştere, consideră analistul Akos Kuti, de la Equilor Befektetesi Zrt.
În România, MOL deţine 142 de benzinării şi a semnat acorduri de concesiune cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru trei perimetre din vestul României.