Acţiunile Oltchim au căzut cu 15% pentru a doua zi consecutiv, într-o piaţă în creştere uşoară

Bursa de la Bucureşti a crescut vineri cu 0,17%, într-o piaţă apatică şi unde acţiunile Oltchim (OLT) au căzut cu 15% pentru a doua zi consecutiv, după anunţul privind insolvenţa, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat două treimi din lichiditate.
Economica.net - vin, 25 ian. 2013, 15:35
Acţiunile Oltchim au căzut cu 15% pentru a doua zi consecutiv, într-o piaţă în creştere uşoară

În această săptămână indicele general al Bursei, BET-C, a scăzut cu 1,9%, înregistrând prima corecţie săptămânală după şase săptămâni consecutive de creştere. Raportat la nivelul de la finele anului trecut, BET-C este pe plus cu 8,7%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 1,54% în această săptămână, în timp ce indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor şi Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 0,27%. BET este pe creştere cu 8,8% faţă de nivelul din 2012, iar BET-FI cu 6,45%.

În ultimele două şedinţe ale săptămânii, majoritatea investitorilor au trecut pe poziţii de aşteptare, astfel că volumele de tranzacţionare au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni.

Andrei Rădulescu, analist la SSIF Broker (BRK), spune că scăderea rulajelor a fost determinată pe de o parte de factori de pe pieţele externe, dar şi de incertitudinile macroeconomice privind situaţia din România, amplificate de planurile de introducere a unor noi taxe.

„Dintre factorii interni, menţionez incertitudinile macroeconomice şi financiare, amplificate de planurile de introducere a unor noi impozite şi modificările fiscal-bugetar (care introduc distorsiuni, cu impact asupra programelor de investiţii ale companiilor). La nivelul economiei mondiale nu sunt semnale concrete de relansare durabilă a investiţiilor în economia reală, ceea ce arată că evoluţia rezultatelor companiilor în trimestrele următoare va fi influenţată în sens negativ. Totodată, există incertitudini în zona euro, chiar dacă am asistat la semnale de stabilizare în ultimele săptămâni. Nu în ultimul rând, rally-ul iniţiat în a doua jumătate a anului trecut de angajamentul Băncii Centrale Europene în privinţa contracarării crizei europene, pare să îşi piardă din intensitate, indicii din pieţele mature apropiindu-se deja de maximele istorice”, a declarat Rădulescu pentru MEDIAFAX.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,21%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,38% peste nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,13%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,76%.

Pe de altă parte, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,3%. Evoluţia a fost încetinită de acţiunile Transgaz, care au coborât cu 0,76%.

Cotaţia titlurilor Transgaz a scăzut cumulat cu 6,9% în ultimele cinci zile, ca reacţie la intenţia şi ulterior introducerea unei taxe pe „monopolul natural” pentru operatorii de transport şi distribuţie din sectorul energiei şi gazelor.

În acelaşi timp, acţiunile Transelectrica (TEL) au fost afectate mai uşor de această taxă, preţul coborând în această săptămână cu 2,7%.

„Acţiunea Transgaz reacţionează mai vizibil nu doar din cauza taxării suplimentare, ci şi pentru că se aşteaptă veşti cu privire la data ofertei secundare”, a afirmat analistul.

Titlurile Oltchim au căzut cu 15% pentru a doua zi consecutiv, astfel că reculul a ajuns la 27,7%. Corecţia a fost determinată de anunţul că Oltchim va solicita insolvenţa.

Întrucât încă de la deschidere preţul acestor titluri a coborât cu maximul posibil într-o şedinţă pentru majoritatea acţiunilor de la BVB, orice ordin de cumpărare a fost executat imediat. În total au fost realizate doar 20 de transferuri cu aceste titluri, în valoare de aproape 13.000 de lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 23,1 milioane lei (3,3 milioane euro), valoare aproape dublă faţă de rulajul de joi, de numai 12,1 milioane lei (2,7 milioane euro). Aproape două treimi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea. Titlurile FP au consemnat un rulaj de 15 milioane lei, din care 6,4 milioane lei au reprezentat valoarea a trei deal-uri.

Cel mai recent transfer cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizat la 0,5975 lei, preţ în creştere cu 0,25%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 426.000 de lei, valoare de trei ori sub rulajul de joi, de 1,4 milioane lei.

„O creştere durabilă a rulajelor este dependentă de soluţionarea problemelor macro-financiare la nivel mondial, dar şi pe plan intern. Chiar dacă în ultima perioadă a scăzut intensitatea factorilor de risc, aceştia se pot intensifica rapid. Pe plan mondial nu sunt semnale că economia mondială ar reintra într-un nou ciclu. Pe plan intern, ne aşteaptă un nou an greu, de cvasi-stagnare, consolidare bugetară, rambursarea unei părţi din împrumutul FMI din 2009. În plus, după perioada de dividende, situaţia pe piaţa internă de capital s-ar putea deteriora din nou, la fel cum s-a întâmplat în ultimii doi ani”, a mai spus analistul.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în urcare cu 0,2% – 1,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Vine FMI? Economia României crește și în 2025, dar mult sub potențial, cred analiștii ING . „Pâinea și cuțitul” rămân la BNR
Vine FMI? Economia României crește și în 2025, dar mult sub potențial, cred analiștii ING . „Pâinea și cuțitul” ...
Politica monetară și țintirea inflației, ambele atribute ale Băncii Naționale a României (BNR), vor rămâne și în 2025 în centrul atenției, consideră analiștii ING Bank, potrivit......
Guvernul american s-ar putea închide din nou. Prima dată s-a întâmplat tot în perioada Trump, între decembrie 2018 și ianuarie 2019
Guvernul american s-ar putea închide din nou. Prima dată s-a întâmplat tot în perioada Trump, între decembrie 2018 ...
Parlamentarii americani au avut la dispoziție mai puțin de două zile joi pentru a evita închiderea parțială a guvernului, ...
Zelenski condiționează transportul gazelor rusești prin Ucraina. Acesta cere ca Rusia să fie plătită după război
Zelenski condiționează transportul gazelor rusești prin Ucraina. Acesta cere ca Rusia să fie plătită după război
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat joi la Bruxelles că acordul privind tranzitul gazului rusesc prin ...
Ucraina a lovit o fabrică de produse chimice din Zona Rostov cu rachete ATACMS și Storm Shadow
Ucraina a lovit o fabrică de produse chimice din Zona Rostov cu rachete ATACMS și Storm Shadow
Un uzină de produse chimice din regiunea rusă Rostov a fost avariată joi, în urma unui nou atac ucrainean cu rachete ...