Acţiunile Oltchim au sărit cu aproape 15%, într-o piaţă în creştere uşoară

Economica.net
23 08. 2012
rising_cost_graphic_84585700

Ziarul Financiar a relatat, în ediţia de joi, că potrivit lui Vulpescu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) va solicita de urgenţă autorităţilor abilitate să renunţe la conversia creanţelor AVAS în acţiuni Oltchim în valoare de 250 milioane euro din cauza riscurilor de litigiu şi a altora pe care le presupune această operaţiune. Solicitarea vine după ce reprezentanţii OPSPI nu au reuşit să ajungă la un acord în această privinţă cu principalii acţionari ai companiei, PCC şi vehiculul Nachbar, care controlează împreună aproape 33% din acţiunile Oltchim.

Varianta alternativă identificată de OPSPI cu privire la procesul de privatizare al Oltchim presupune renunţarea la conversia în acţiuni a creanţei AVAS şi vânzarea acestora la pachet cu datoriile către Electrica, în valoare cumulată de circa 400 milioane euro, împreună cu pachetul de 54% din acţiunile Oltchim.

În urmă cu două săptămâni, Oltchim a convocat acţionarii pentru o majorare de capital social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei. În cadrul acestei majorări va fi convertită în acţiuni o creanţă AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, în valoare de 930,7 milioane lei, care vor fi oferite spre subscriere acţionarilor minoritari. Aceasta este prima etapă din procesul de privatizare a combinatului chimic.

Anunţul Oltchim a dus la o volatilitate ridicată a acţiunilor, acestea coborând în trei zile cu aproape 39%, pentru ca apoi să revină pe creştere accelerată şi că urce cu 44% în următoarele trei şedinţe. Volatilitatea s-a redus miercuri, pentru ca apoi să revină în creştere încă din primele clipe ale şedinţei de joi, când au sărit cu 15%.

La ora 10:16, titlurile Oltchim erau în creştere cu 14,69%, la 0,8355 lei, şi consemnau primul rulaj din piaţă, de 108.000 de lei.

Spre deosebire de investitorii care au vizat acţiunile combinatului chimic, restul jucătorilor au fost liniştiţi şi au plasat ordine la preţuri apropiate de ultimele cotaţii de miercuri şi pentru volume reduse. În primele minute au fost realizate transferuri cu acţiuni emise doar de 19 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Operaţiunile au cumulat 321.000 de lei (71.000 de euro), valoare cu 18% sub rulajul de la debutul şedinţei precedente, de 390.000 de lei (87.000 de euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 0,15%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 0,27%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

La ora menţionată, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în creştere cu 0,82%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,15%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu doar 0,12% peste închiderea de miercuri.

Bursele vest-europene au deschis în creştere cu până la 0,9%, susţinute de aşteptările investitorilor ca băncile centrale din SUA şi China să ia măsuri pentru stimularea economiilor.