Acţiunile OMV Petrom au urcat cu 3%, iar titlurile Aeroteh cu peste 9%, într-o piaţă liniştită

Economica.net
02 04. 2013
bvb_sediu_88314900_62079600_18525900

Piaţa a fluctuat uşor încă de la deschidere, iar rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni. Tranzacţii în valoare de peste 10.000 de lei au înregistrat doar acţiunile emise de o treime din companiile listate pe primele trei categorii.

„Piaţa locală este corelată cu bursele externe, unde, la fel, nu se întâmplă mare lucru. Pieţele, în general, sunt la nişte niveluri tehnice cheie, fără un trend clar, iar din acest motiv mulţi investitori sunt în aşteptare. Probabil că vom vedea mai multă activitate pe măsură ce se conturează un trend mai clar. Pentru moment nu sunt ştiri majore care să mişte piaţa. Cred că va depinde foarte mult de pieţele externe, iar ca specific local, mai mult de declaraţiile politice, eventual dacă apar ştiri noi legate de Comisia Europeană/UE pe evenimentele din justiţie sau tensiuni în coaliţia de guvernare. Totuşi, per total pare să fie linişte. Mai sunt şi zile în care chiar nu se întâmplă nimic. Acum aşteptăm oferta de la Transgaz (prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile companiei şi care ar urma să se deruleze la mijlocul lunii aprilie – n.r.)”, a afirmat un broker.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în creştere cu 0,79%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,89% peste ziua anterioară.

Evoluţia a fost amplificată de acţiunile OMV Petrom (SNP), care au urcat vizibil în ultima oră şi au încheiat ziua în creştere cu 2,88%, la 0,465 lei. În ultima perioadă, principalii cumpărători de acţiuni OMV Petrom au fost fonduri de investiţii administrate de Franklin Templeton.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat ziua în urcare cu 0,62%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,38%, iar indicele BET-FI a stagnat. BET-FI include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Investitorii au realizat tranzacţii cu acţiuni de 10,7 milioane lei (2,4 milioane euro). Valoarea este aproape dublă faţă de şedinţa anterioară, când bursa a consemnat cel mai redus rulaj din ultimele două luni, de numai 5,4 milioane lei (1,2 milioane euro).

Acţiunile Aeroteh Bucureşti (AER) au urcat cu aproape 12% încă din primele minute, evoluţia fiind susţinută de decizia AGA privind distribuirea unor dividende în creştere cu 23% faţă de anul anterior. Dacă în primele minute au fost realizate transferuri de 140.000 de lei, în următoarele ore tranzacţiile au fost foarte reduse, astfel că la închiderea şedinţei aceste titluri au consemnat un rulaj de 170.000 de lei.

Firma va acorda acţionarilor un dividend brut de 2,1 lei/acţiune, iar raportat la cel mai recent preţ al acţiunilor pe bursă, de 8,78 lei/titlu, randamentul dividendului brut este de 23,92%, cu mult peste dobânzile practicate de bănci pentru depozite.

Acţiunile firmei au încheiat şedinţa de marţi în creştere cu 9,75%, la 8,78 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 3,3 milioane lei şi, respectiv, de 2,4 milioane lei (din care un deal de 505.000 de lei). Preţul titlurilor Fondului Proprietatea a scăzut cu 0,55%, la 0,6365 lei. Titlurile Fondului au rămas, totuşi, în apropierea nivelurilor din primele zile de la listare, din ianuarie 2011.

Preţul de marţi este cu 2% sub nivelul de la închiderea primei şedinţe a acţiunilor Fondului Proprietatea la bursă, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei. Preţul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 204.000 de lei, valoare cu puţin peste rulajul de luni, de 197.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în creştere cu până la 1,2%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din regiune, care au avansat cu cel mult 1,2%.