Acţiunile OMV Petrom şi Banca Carpatica au scăzut cu peste 1%, într-o piaţă în stagnare

Bursa de la Bucureşti a crescut nesemnificativ, cu 0,14%, într-o piaţă unde acţiunile OMV Petrom (SNP) şi Banca Comercială Carpatica (BCC) au scăzut cu peste 1% şi au pierdut o parte din câştigurile înregistrate luni.
Economica.net - mar, 24 sept. 2013, 14:49
Acţiunile OMV Petrom şi Banca Carpatica au scăzut cu peste 1%, într-o piaţă în stagnare

Acţiunile OMV Petrom şi Banca Carpatica au deschis ziua în creştere uşoară, cu până la 0,9%, însă spre mijlocul şedinţei au început să scadă.

În şedinţa de luni, acţiunile OMV Petrom au urcat cu 4,21%, iar titlurile Băncii Carpatica au urcat cu 7,54%.

Evoluţia înregistrată luni de acţiunile OMV Petrom a fost determinată de unele ordine mai mari de cumpărare plasate în a doua parte a zilei, în timp ce titlurile Băncii Carpatica au consemnat luni a treia şedinţă consecutivă de creştere semnificativă. În ultimele trei şedinţe, titlurile băncii au urcat cumulat cu peste 17%, ceea ce la nivelul capitalizării bursiere a companiei a însemnat un plus de 31,8 milioane lei (7,2 milioane euro).

La finalul şedinţei de marţi, titlurile OMV Petrom erau în scădere cu 1,03%, la 0,4435 lei, iar titlurile Băncii Carpatica erau cotate la 0,0676 lei, preţ cu 1,31% sub închiderea de luni.

Dacă acţiunile OMV Petrom au consemnat primul rulaj din piaţă, de peste 4,3 milioane lei, tranzacţiile cu titlurile băncii au cumulat 458.000 de lei.

„Cred că acţiunile OMV Petrom beneficiază atât de impactul intrării în componenţa indicelui STTOX EU Enlarged 15, cât şi de banii rămaşi disponibili după oferta Nuclearelectrica. Sigur că există şi momente în care presiunea la cumpărare slăbeşte puţin şi atunci unii investitori, pentru a nu risca, îşi marchează o parte din profituri. Pe de altă parte, în cazul titlurilor Carpatica, cred că era şi este de aşteptat să vedem o volatilitate ridicată având în vedere că creşterea din zilele anterioare nu a fost determinată de o analiză fundamentală. Cred că acţiunile băncii sunt vizate acum de mai mulţi investitori cu un apetit ridicat pentru risc, pentru că volumele de tranzacţionare sunt în creştere”, a declarat pentru MEDIAFAX Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Fonduri de investiţii administrate de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, au reînceput, săptămâna trecută, să cumpere acţiuni OMV Petrom. Fondurile au cumpărat în ultimele trei şedinţe acţiuni OMV Petrom în valoare cumulată de aproape 4,2 milioane lei. Volumul de acţiuni cumpărate de aceste fonduri reprezintă aproape o treime din titlurile OMV Petrom tranzacţionate în ultimele trei şedinţe.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa de marţi în scădere cu 0,25%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,56% peste nivelul de luni.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,3%.

Indicele extins BET-XT a scăzut nesemnificativ, cu 0,12%, iar indicele extins BET-BK a rămas în imediata apropiere a nivelului de luni.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa în creştere cu 0,14%, la preţul de 0,723 lei, continuând să rămână aproape de noul maxim istoric, de 0,727 lei, atins atât luni, cât şi în prima parte a zilei de marţi.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 19,7 milioane lei (4,4 milioane lei), sumă cu 50% peste rulajul de luni, de 13,1 milioane lei (2,9 milioane euro). Peste 70% din lichiditatea de marţi a fost asigurată de operaţiunile cu titlurile OMV Petrom (4,3 milioane lei), Fondul Proprietatea (3,9 milioane lei) şi deal-uri cu acţiuni Transgaz (2 milioane lei), SIF Banat-Crişana (1,7 milioane lei), SIF Oltenia (985.000 de lei) şi BRD (890.000 de lei).

„Rata mică de alocare pe tranşa mică din oferta derulată de Nuclearelectrica pentru listare aduce bani noi în piaţă. Aceste sume de bani cred că se îndreaptă în primul rând către companiile din categoria blue-chip (acţiunile de regulă lichide – n.r.)”, a mai spus brokerul.

Acţiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au urcat cu 5,65%, la 0,1777 lei, revenind după ce în şedinţa anterioară au coborât cu 3,9%, la 0,1682 lei.

Scăderea de luni a venit în urma anunţării preţului din oferta publică pe care omul de afaceri Gheorghe Iaciu o va lansa pentru preluarea integrală a companiei. Iaciu propune celorlalţi acţionari ai Impact un preţ de 0,16 lei/acţiune, cu 8,6% sub ultima cotaţie de vineri, de 0,175 lei/titlu. El deţine 38,05% din acţiunile Impact, iar pentru pachetul pe care nu îl deţine este dispus să plătească 19,6 milioane lei (4,3 milioane euro). Operaţiunea se va derula în perioada 26 septembrie – 16 octombrie şi va fi intermediată de casa de brokeraj Swiss Capital.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 647.000 de lei, faţă de 454.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,7%, revenind uşor după două zile de scădere.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...