Acţiunile PSA Peugeot Citroen în creştere, în urma majorării profitului cu 32%
Al doilea mare producător auto din Europa a înregistrat în primele şase luni din acest an un profit operaţional de 1,83 miliarde de euro (2,01 miliarde de dolari) de la 1,38 miliarde de euro în perioada similară din 2015, în timp ce analiştii se aşteptau la 1,47 miliarde de euro.
Veniturile companiei franceze au scăzut în perioada ianuarie – iunie 2016 cu 0,9%, la 27,8 miliarde de euro.
Turbulenţele de pe pieţe, cum ar fi cele provocate de Brexit, vor fi o oportunitate pentru noi, să ne demonstrăm agilitatea, a afirmat directorul financiar Jean-Baptiste de Chatillon. Acesta a adăugat că PSA nu se aşteaptă la reducerea vânzărilor de maşini în Marea Britanie deşi compania este afectată de deprecierea lirei sterline faţă de euro.
Miercuri dimineaţă, acţiunile PSA Peugeot Citroen au urcat cu 9% la Bursa de la Paris, cel mai semnificativ avans din februarie 2014. La prânz, titlurile înregistrau o creştere de 8,5%, la 13,55 euro.
Profitul net a urcat la 1,21 miliarde de euro (1,33 miliarde de dolari) în primul semestru din 2016, în timp ce marja de profit a ajuns la nivelul record de 6,8%, de la 5% în perioada similară din 2015.
PSA Peugeot Citroen a raportat recent un declin al vânzărilor în primul semestru din 2016, din cauza scăderii de aproape 20% înregistrată în China. În schimb, pe piaţa europeană, livrările au crescut cu 7,4% în primele şase luni din acest an, deşi grupul auto a avertizat că cererea în regiune va fi afectată de incertitudinile provocate de Brexit.
PSA Peugeot Citroen se aşteaptă la un avans al pieţei auto europene de 4% în acest an.
Vânzările pe plan global ale PSA Peugeot Citroen au crescut în perioada ianuarie – iunie 2016 cu 0,2%, la 1,54 milioane de vehicule, situându-se în urma rivalei interne Renault, declinul din China scoţând în evidenţă condiţiile dificile cu care se confruntă producătorii auto pe cea mai mare piaţă din lume. În 2015, vânzările de autovehicule în China au înregistrat cel mai lent ritm de creştere din ultimii trei ani, de 4,7%, după un avans de 6,9% în 2014 şi de 13,9% în 2013.
Veniturile companiei franceze ar urma să urce cu 10% până în 2018 şi cu încă 5% până în 2021. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, PSA va lansa în fiecare an un model nou pentru fiecare dintre cele trei branduri ale sale – Peugeot, Citroen şi DS. De asemenea, vor fi dezvoltate şapte modele hibride şi patru vehicule electrice.
Statul francez deţine o participaţie de 14% în Peugeot şi are două locuri în Consiliul de Administraţie, în urma acordării unui pachet de asistenţă financiară de trei miliarde de euro, care a salvat acum trei ani compania de la faliment. De asemenea, grupul chinez Dongfeng deţine 14% din acţiunile producătorului auto francez.