Acţiunile Ranbaxy în cădere liberă după ce autorităţile americane i-au impus noi restricţii
Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) a emis o interdicţie pentru importul de medicamente provenite de la uzina Ranbaxy din Toansa, statul Punjab. În urma aceste interdicţii, Ranbaxy nu mai poate exporta în SUA niciun produs fabricat la uzinele din India.
Vineri după amiază, la bursa de la Mumbai, acţiunile Ranbaxy înregistrau o scădere de 19% în timp ce la bursa de la Tokyo acţiunile grupului japonez Daiichi Sankyo, care deţine 64% din acţiunile Ranbaxy , au înregistrat o scădere de 6,4%.
‘Ranbaxy este dezamăgită de recenta acţiune a FDA şi doreşte să-şi ceară scuze acţionarilor pentru inconvenientele create’, a informat compania într-un comunicat de presă.
În prezent, toate cele patru facilităţi de producţie din India ale Ranbaxy sunt supuse unor restricţii din partea autorităţilor americane. Două din uzinele Ranbaxy (amplasate la Dewas şi Paonta Sahib) nu mai au dreptul de a exporta în SUA din anul 2008 iar cea de-a treia, amplasată la Mohali, chiar dacă a fost recent renovată, a primit o interdicţie similară în luna septembrie a anului trecut.
Pe piaţa din România, fabrica de medicamente Terapia a fost preluată în 2006 de compania indiană Ranbaxy, iar acum unitatea de producţie din Cluj are 750 de angajaţi. Compania a investit anual, de la preluare, 10 milioane de dolari în dezvoltarea fabricii din Cluj, în care se fabrică astăzi 132 de tipuri de medicamente.
În 2008, giganticul farmaceutic Daiichi Sankyo a cumpărat o cincime din acţiunile Ranbaxy, iar Terapia a devenit astfel parte a concernului creat.
Ranbaxy are 14.600 de angajaţi la nivel mondial şi este prezent în 43 de ţări, dar furnizează medicamente în 150. De asemenea, compania indiană deţine, în toată lumea, opt fabrici, printre care una la Cluj.