Cea mai mare bancă britanică deţinută de stat a înregistrat un profit net de 1,2 miliarde de lire sterline (două miliarde de dolari) în primele trei luni din acest an, faţă de 393 milioane de lire sterline în perioada similară din 2013, depăşind estimările analiştilor, care se aşteptau la un câştig de 200 milioane de lire sterline.
În perioada ianuarie-martie 2014, provizioanele pentru creditele neperformante au scăzut la 362 milioane de lire sterline, de la 1,03 miliarde de lire sterline în perioada similară din 2013.
Profitul înainte de taxe s-a ridicat la 1,6 miliarde de lire sterline, aproape dublu faţă de nivelul înregistrat în primul trimestru din 2013.
Dar RBS a avertizat că se confruntă în continuare cu un an dificil din cauza costurilor legate de restructurarea activităţii şi a aşteptatelor amenzi din partea autorităţilor de reglementare.
Vineri dimineaţă, acţiunile Royal Bank of Scotland au urcat cu 10,1%, la 337,7 penny, la bursa de la Londra.
Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a retrogradat, cu o treaptă, ratingul de credit al Royal Bank of Scotland Group.
Ratingul de credite pe termen lung al RBS, cea mai mare bancă din Marea Britanie, a fost revizuit în scădere, de la ‘Baa1’ la ‘Baa2’, cu perspectivă negativă, se arată într-un raport al Moody’s.
Luna trecută, Royal Bank of Scotland a anunţat reducerea activităţii diviziei de investiţii bancare şi operaţiunile internaţionale, o decizie care ar putea duce la concedierea unui sfert din cei 120.000 de angajaţi ai băncii britanice.
Banca, parţial naţionalizată, răspunde astfel cererilor politicienilor de a se concentra pe creditarea persoanelor fizice şi juridice din Marea Britanie şi de a-şi menţine o divizie redusă de investiţii bancare pentru clienţii de pe segmentul corporate.
RBS, deţinută în proporţie de 81% de Guvernul britanic, ar putea renunţa la 30.000 de angajaţi, ca parte a planului de reorganizare, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Guvernul intenţionează să-şi vândă participaţia deţinută la RBS în următorii 3-5 ani.
Retrogradarea ‘reflectă mai bine riscurile cu care se confruntă acţionarii în urma restructurării, dar şi restricţiile asupra flexibilităţii financiare a băncii în timpul procesului de restructurare’, apreciază agenţia de evaluare financiară.
‘Pe termen lung, planul de restructurare al RBS ar putea aduce beneficii creditorilor, dacă va fi executat conform angajamentelor asumate de conducerea băncii. Totuşi, planul este complex şi extins’, se arată în comunicatul Moody’s.
Guvernul Marii Britanii a cheltuit peste 66 de miliarde de lire sterline (106 miliarde de dolari) pentru a salva Royal Bank of Scotland Group Plc şi Lloyds Banking Group Plc în timpul crizei financiare din 2008.