Evoluţia de luni a venit în urma unor declaraţii ale vicepreşedintelui ASF Mircea Ursache potrivit cărora este posibil ca Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să permită SIF-urilor să cumpere acţiuni între ele.
După creşterile de 1,2% – 3,2% înregistrate luni, acţiunile celor cinci SIF-uri au deschis şedinţa de marţi în scădere uşoară, însă volumele de tranzacţionare au fost reduse.
Astfel, la ora 10:20, titlurile SIF-urilor înregistrau scăderi cuprinse între doar 0,07% şi 1,07%.
Indicele BET-FI, care include acţiunile SIF-urilor şi titlurile Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,8%.
Acţiunile Fondului au scăzut şi marţi, pentru a treia şedinţă consecutiv. Cotaţia a coborât cu 0,96%, la 0,829 lei.
În primele 20 de minute ale şedinţei majoritatea acţiunilor tranzacţionate au fost cotate la niveluri mai mici decât luni, în condiţiile în care pieţele externe au înregistrat corecţii.
Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,57%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,15% sub ziua anterioară.
Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au coborât cu 0,59% şi, respectiv, cu 0,45%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 1,6 milioane lei (360.000 de euro), sumă la jumătatea rulajului din prima jumătate de oră a şedinţei anterioare, de 3,5 milioane lei (787.000 de euro).
Aproape 60% din lichiditatea de marţi a fost asigurată de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (547.000 de lei) şi Transgaz (391.000 de lei).
Marile pieţe europene au deschis şedinţa în scădere cu până la 1,2%.