Titlurile au fost suspendate de la tranzacţionare până la ora 15:40, pentru derularae AGA şi informarea investitorilor cu privire la deciziile din această şedinţă.
Acţiunile au coborât cu 9,48% încă de la reintrarea la transfer, astfel că preţul a ajuns la 1,05 lei. Ulterior, titlurile au rămas pe scădere semnificativă, astfel că la scurt timp după ora 16:00, erau cotate tot la 1,05 lei.
Corecţia a venit în cadrul a 53 de tranzacţii, în valoare cumulată de 148.000 de lei.
Scăderea puternică este determinată de decizia AGA privind păstrarea întregului profit în societate, astfel că acţionarii nu vor încasa dividende, pentru prima dată în instoria SIF-ului.
Acţionarii au discutat în AGA patru variante de distribuire a profitului obţinut anul trecut şi au decis păstrarea întregului câştig, de 100,5 milioane lei, pentru surse proprii de finanţare. Profitul a urcat cu 60% anul trecut datorită creşterii veniturilor din vânzarea de titluri din portofoliu.
Administratorii au propus iniţial acţionarilor trei variante privind profitul, respectiv păstrarea acestuia pentru surse proprii de finanţare, alocarea unui procent de 22% sau de 65% din câştig.
Un grup de trei acţionari ai SIF, printre care şi omul de afaceri Alin Tatu, a solicitat completarea ordinei de zi a şedinţei AGA cu distribuirea unui dividend mai mare faţă de propunerile administratorilor, respectiv de 0,1649 lei, reprezentând 90% din profitul obţinut anul trecut.
Tot în AGA de joi, acţionarii au ales un nou Consiliu de Administraţie. Ioan Cuzman, aflat în conducerea SIF Banat-Crişana în ultimii 18 ani, nu a mai fost ales de acţionari, care au numit 6 dintre cei 7 administratori propuşi de foştii administratori.
Cuzman a fost preşedinte al Consiliului de Administraţie până în luna noiembrie a anului trecut, când postul a fost preluat de Dragoş Bâlteanu. Cuzman a ocupat până miercuri poziţia de vicepreşedinte al CA.
Noii administratori sunt Dragoş Bîlteanu, Ştefan Dumitru, reconfirmat, Ion Stancu, reconfirmat, Ali Lakis, reprezentant Banque SBA, Valentin Chiser, din partea grupului Romenergo, şi Adrian Petreanu, manager de investiţii la Ashmore Investment la Londra.