Acţiunile SIF Banat-Crişana au scăzut cu 5%, iar două deal-uri cu aceste titluri au salvat rulajul
Piaţa a deschis ziua pe creştere uşoară, însă cu puţin înaintea orei 12:00 a început să scadă uşor şi a încheiat ziua cu 0,41% sub nivelul de vineri. Scăderea uşoară a venit după patru şedinţe consecutive în care indicele general BET-C a crescut cu aproape 2%.
Acţiunile SIF Banat-Crişana au scăzut cu mai mult de 4% chiar la deschiderea şedinţei de luni, corectându-se după creşterea de peste 12% înregistrată chiar la închiderea sesiunii precedente. Cel mai mic preţ plătit luni pentru titlurile SIF Banat-Crişana, de 1,09 lei, a fost cu aproape 6% sub ultima cotaţie de vineri. La închiderea pieţei principale, aceste titluri erau cotate la 1,1 lei, cu 5,09% sub şedinţa anterioară.
Investitori au transferat, luni, pe piaţa principală acţiuni SIF Banat-Crişana de 541.000 de lei.
Cu puţin înainte de închiderea şedinţei, au fost realizate două deal-uri cu acţiuni reprezentând cumulat 6,27% din acţiunile SIF Banat-Crişana, pentru 45,4 milioane lei (10,2 milioane euro). Titlurile au fost transferate la 1,32 lei/acţiune, preţ cu 13,89% peste închiderea de vineri.
Având în vedere preţul la care au fost realizate deal-urile şi creşterea accelerată din ultimele secunde ale şedinţei de vineri a acţiunilor SIF Banat-Crişana, este posibil ca evoluţia de vineri să fi fost determinată de unul dintre investitorii implicaţi în deal-uri. Astfel, unul dintre aceşti investitori a ridicat cotaţia vineri, înrucât preţul era prea mic faţă de cel la care urmau să fie realizate deal-urile.
Preţul la care au fost efectuate deal-urile este cu 28% peste ultima cotaţie de joi, de 1,031, iar pe piaţa tranzacţiilor negociate preţul nu poate varia mai mult cu 15% faţă de cotaţia anterioară din piaţa principală. Astfel, pentru a realiza deal-urile la 1,32 lei/acţiune, preţul din piaţa principală a fost ridicat vineri cu peste 12%, iar luni deal-urile au fost efectuate la un preţ cu aproape 14% peste cotaţia de vineri.
Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să fie în atenţia investitorilor încă din primele minute ale şedinţei de luni, când preţul a urcat cu 0,56% şi a atins un nou maxim istoric, de 0,712 lei. Preţul a stat în acest punct pentru mai multe minute, însă apoi a început să revină spre închiderea de vineri, pentru ca după ora 12:00 să treacă pe scădere uşoară.
La finalul şedinţei, acţiunile FP erau cotate la 0,7075 lei, preţ cu numai 0,07% sub nivelul de vineri. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat aproape 5,9 milioane lei.
„Odată cu revenirea pieţei, acţiunile Fondului Proprietatea au revenit puternic şi astăzi (luni – n.r.) au înregistrat un nou maxim istoric. Deocamdată, acest preţ s-a dovedit unul de rezistenţă, dar mă aştept ca în viitor preţul să testeze din nou acest maxim”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,25%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,46% sub nivelul de vineri.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu doar 0,18%.
Indicele BET-XT s-a plasat cu 0,26% sub închiderea sesiunii precedente, iar indicele BET-BK a stagnat.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 60,2 milioane lei (13,5 milioane euro), faţă de 25,7 milioane lei (5,7 milioane euro) în şedinţa de vineri. Mai mult de trei sferturi din rulajul de luni a fost asigurat de cele două deal-uri cu titlurile SIF Banat-Crişana (45,4 milioane lei), astfel că operaţiunile din piaţa principală au însumat doar 14,8 milioane lei.
„Până la finalizarea cu succes a ofertei Nuclearelectrica, volumele de tranzacţionare se vor situa la niveluri destul de mici. După eliberarea banilor blocaţi în subscrierile la acaestă ofertă, cred că piaţa va fi mai dinamică”, a mai spus Murgoci.
Pe piaţa Rasdaq, transferurile au cumulat 91.000 de lei, faţă de 61.000 de lei în şedinţa precedentă.