Acţiunile SIF Muntenia au avansat cu 3,7%, într-o piaţă în creştere uşoară

Economica.net
10 07. 2012
bursa_bucuresti_bvb_59148000

Acţiunile SIF Muntenia au urcat cu peste 8% în primele minute, iar apoi creşterea a încetinit la peste 6%. Cu câteva minute înainte de închidere, creşterea a încetinit, iar la final titlurile erau pe plus cu 3,73%. Aceste acţiuni au fost oprite luni de la tranzacţionare pentru informarea investitorilor cu privire la hotărârile acţionarilor, timp în care preţurile acţiunilor celorlalte patru SIF-uri au urcat cu 2,76% – 5,88%.

Ştirile privind deciziile AGA de la SIF Muntenia i-au determinat pe unii investitori să anticipeze schimbări şi în managementul celorlalte patru SIF-uri, astfel că aceştia au ridicat preţurile încă de luni.

La finalul şedinţei de marţi, titlurile SIF Banat-Crişana, SIF Moldova, SIF Transilvania şi SIF Oltenia consemnau creşteri de 0,83% – 2,42%.

„Everfescenţa manifestată de sectorul SIF de la începutul acestei săptămâni este rezultatul deznodământului de la AGA la SIF Muntenia, privit de investitori ca un prim pas important în ceea ce priveşte implicarea activă a acţionariatului în modul de gestionare a activelor SIF-urilor. Fără îndoială, sentimentul în piaţă este că acest eveniment nu va fi unul singular”, a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat ziua în urcare cu 1,56%.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,76%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,08% peste închiderea de luni.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 1,11%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Totodată, noul indice al BVB, BET-BK, a urcat cu 1,39%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

„Nu văd o îmbunătăţire semnificativă la nivelul volumelor, sezonul estival continuând să îşi pună amprenta cel puţin până la finalul lunii august:, a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 19,2 milioane lei (4,2 milioane euro), valoare aproape la jumătatea rulajului de luni, de 34,9 milioane lei (7,7 milioane euro). Lichiditatea de luni a fost una dintre cele mai ridicate din ultimele săptămâni.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost din nou cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 7,6 milioane lei, iar preţul a urcat cu 0,65%, la 0,468 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de doar 217.000 de lei, valoare cu mult sub rulajul de luni, de 2,6 milioane lei. Rulajul de luni a fost asigurat în proporţie de 87% de un deal cu 28,32% din acţiunile Prebet Aiud (PREB), în valoare de 2,3 milioane lei. Titlurile au fost cedate la 0,18 lei, preţ cu 0,67% peste cotaţia anterioară.

Acţiunile firmei Uzinele Textile Timişoara (UTRQ) au fost cele mai lichide marţi, cu transferuri de 123.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 16,3%, la 11,3 lei.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,5%, susţinute de unele date peste aşteptări privind industria manufacturieră din Marea Britanie, precum şi după ce miniştrii Finanţelor din zona euro au convenit mai multe măsuri care vor grăbi recapitalizarea băncilor spaniole.