Acţiunile SIF Muntenia au urcat cu 8%, într-o piaţă în stagnare

Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au urcat vineri cu 8,07%, într-o piaţă în stagnare şi cu un rulaj susţinut în proporţie de 50% de patru tranzacţii negociate prin care au fost cedate 3,81% din titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1).
Economica.net - vin, 20 apr. 2012, 14:25
Acţiunile SIF Muntenia au urcat cu 8%, într-o piaţă în stagnare

Indicele general al Bursei, BET-C, a scăzut pentru a treia săptămână consecutiv, cu 1%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, piaţa este cu 13,32% mai sus.

La închiderea şedinţei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,36% peste nivelul de joi.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,51%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 1,54%. Evoluţia indicelui a fost influenţată în principal de acţiunile SIF Muntenia, care au urcat cu 8,07%.

Acţiunile SIF Muntenia au deschis în scădere cu aproape 1,3%, însă primele 25 de minute de tranzacţionare au trecut pe creştere, susţinute de ordine de cumpărare la preţuri din ce în ce mai mari. Punctul maxim de creştere a fost atins chiar la mijlocul şedinţei, când acţiunile erau în urcare cu 9,51%.

Investitorii au realizat 639 de tranzacţii cu acţiunile SIF Muntenia, în valoare de 5,6 milioane lei. Astfel, valoarea medie a unei tranzacţii este de aproape 8.800 de lei. Volumul total de acţiuni transferate reprezintă 0,93% din capitalul social al SIF Muntenia.

„Creşterea volumului de tranzacţionare şi a preţului se datorează recentelor evenimente apărute cu ocazia AGA. Cred că acţionarii nemulţumiţi de felul în care s-a terminat AGA au început să cumpere mai mult pentru a-şi consolida poziţia în cadrul societăţii. Astfel, la o viitoare AGA vor putea avea un cuvânt mai greu de spus şi, de ce nu, vor putea cere schimbarea administratorilor”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Tranzacţiile cu acţiunile SIF Muntenia au fost oprite în precedentele şase şedinţe, pentru derularea AGA şi pentru clarificarea rezultatului votului. Incertitudinile au fost determinate de modificarea unor voturi exprimate prin corespondenţă, care puteau schimba rezultatul votului din AGA. SIF Muntenia a anunţat joi că propunerile privind dividendul, situaţiile financiare de anul trecut şi bugetul pentru acest an au fost aprobate în AGA.

Potrivit Ziarului Financiar, omul de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul complexului comercial Doraly, alături de un grup de acţionari, au votat împotriva bilanţului pentru anul trecut al SIF Muntenia şi a bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an. El a cerut administratorului SIF, compania Muntenia Invest, triplarea dividendului pe anul trecut. Grupul respectiv controlează peste 10% din acţiunile SIF, potrivit ZF. Omul de afaceri Gheorghe Iaciu deţine pachete importante, de peste 1% la patru din cele cinci SIF-uri.

Potrivit unor surse din piaţă citate de ZF, Iaciu deţine 2-3% din acţiunile SIF Muntenia.
Unii brokeri cred că evoluţia acţiunilor SIF Muntenia este determinată de randamentul ridicat al dividendului pe care societatea urmează să îl distribuie. Randamentul era joi de 11,7%, iar raportat la cel mai recent preţ de vineri, de 0,75 lei/acţiune, randamentul dividentului brut este de 10,8%.

Jumătate din lichiditatea de vineri, de 44,9 milioane lei (10,2 milioane euro), a fost asigurată de patru deal-uri cu 3,81% din acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), în valoare de 22,4 milioane lei (5,1 milioane euro).
Un pachet de 2,98% din titlurile SIF a fost preluat de firma Aktra Holdings, care acţionează concertat cu Dragoş George Bîlteanu, membru în Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana.
Astfel, Aktra Holdings a ajuns să deţină peste 3,4% din titlurile SIF Banat-Crişana.

Pachetul de 2,98% a fost transferat prin trei deal-uri realizate între orele 12:33 şi 12:34, la preţul de 1,07 lei/acţiune. Preţul este similar celui la care au mai fost realizate în luna aprilie deal-uri prin care au fost transferate 3,11% din acţiunile SIF Banat-Crişana.

Cu 15 minute înainte de închiderea pieţei a mai fost cedat un pachet reprezentând 0,83% din titlurile SIF Banat-Crişana, pentru 4,9 milioane lei (1,1 milioane euro). Acţiunile au fost transferate tot la preţul de 1,07 lei.
„Mişcările de pe acţiunea SIF Banat-Crişana nu sunt altceva decât nişte consolidări de pachete, care ar putea duce la modificări în structura de vot la o viitoare AGA. Cred că în acest an se pregătesc voturile pentru modificările din Consiliul de Administraţie ce vor avea loc anul viitor. Este clar că legea cu privire la creşterea pragului de deţinere de la 1% la 5% a dat aripi unor investitori dornici să ajungă la cârma administrării unui SIF”, a afirmat Murgoci.

Lichiditatea de vineri depăşeşte de aproape două ori volumul transferurilor din şedinţa anterioară, de 23,8 milioane lei (5,4 milioane euro).

„Piaţa va fi şi mai apatică săptămâna viitoare, când multe acţiuni vor fi oprite de la tranzacţionare pentru desfăşurarea AGA. Probabil că lichiditatea îşi va reveni odată cu anunţarea rezultatelor financiare pentru primul trimestru, adică în prima decadă a lunii mai”, a mai spus brokerul.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile Fondului Proprietatea (5,2 milioane lei), SIF Moldova (3,2 milioane lei), SIF Transilvania (2,3 milioane lei) şi SIF Oltenia (1,5 milioane lei).

O tranzacţie negociată a fost realizată şi cu acţiuni OMV Petrom (SNP), de 1,2 milioane lei. Deal-ul a fost realizat la 0,395 lei/acţiune, preţ similar celui la care joi a fost cedat un pachet apropiat de titluri. Pe piaţa principală, acţiunile companiei petroliere au încheiat şedinţa de vineri în scădere cu 0,45%, la 0,3952 lei, şi au înregistrat un rulaj de 977.000 de lei.

Pe segmentul destinat obligaţiunilor au fost transferate trei pachete de titluri de stat, pentru 16,5 milioane lei (3,7 milioane euro).

Investitorii au continuat să realizeze tranzacţii reduse pe piaţa Rasdaq, unde operaţiunile au însumat doar 210.000 de lei. Suma este cu 24% peste rulajul de joi, de 169.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,8%

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...