Acţiunile SIF Muntenia au deschis în scădere cu aproape 1,3%, însă primele 25 de minute de tranzacţionare au trecut pe creştere, susţinute de ordine de cumpărare la preţuri din ce în ce mai mari. Punctul maxim de creştere a fost atins în jurul orei 11:46, când aceste titluri avansau cu 8,93%.
Unii brokeri cred că situaţia este determinată de unii investitori care încearcă să îşi consolideze participaţiile la societatea de investiţii financiare, având în vedere diferenţa foarte mică între voturile „pentru” şi „împotrivă” din AGA derulată joia trecută.
Acţiunile societăţii de investiţii financiare nu au fost tranzacţionate în precedentele şase şedinţe, pentru derularea AGA şi pentru clarificarea rezultatului votului. Incertitudinile au fost determinate de modificarea unor voturi exprimate prin corespondenţă, iar acestea puteau schimba rezultatul votului din AGA. SIF Muntenia a anunţat joi că propunerile privind dividendul, situaţiile financiare de anul trecut şi bugetul pentru acest an au fost aprobate în AGA.
Potrivit Ziarului Financiar, omul de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul complexului comercial Doraly, alături de un grup de acţionari, au votat împotriva bilanţului pentru anul trecut al SIF Muntenia şi a bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an. El a cerut administratorului SIF, compania Muntenia Invest, triplarea dividendului pe anul trecut.
Grupul de acţionari care s-a opus propunerilor SIF Muntenia controlează peste 10% din acţiunile SIF, potrivit ZF. Omul de afaceri Gheorghe Iaciu deţine pachete importante, de peste 1% la patru din cele cinci SIF-uri.
Potrivit unor surse din piaţă citate de ZF, Iaciu deţine 2-3% din acţiunile SIF Muntenia.
Alţi brokeri cred că evoluţia acţiunilor SIF Muntenia este determinată de randamentul ridicat al dividendului pe care societatea urmează să îl distribuie. Randamentul era joi de 11,7%, iar raportat la cel mai recent preţ de vineri, de 0,756 lei/acţiune, randamentul dividentului brut este de 10,7%.
Până la ora 11:46, investitorii au realizat 256 de tranzacţii cu acţiunile SIF Muntenia, în valoare de 2 milioane lei. Astfel, valoarea medie a unei tranzacţii este de 7.800 de lei.
Titlurile SIF Muntenia sunt cele mai lichide din piaţă, fiind urmate de acţiunile Fondului Proprietatea (FP), cu operaţiuni de 689.000 de lei.