Acţiunile SIF Transilvania şi SIF Banat-Crişana au scăzut puternic în ziua ex-dividend

Bursa a scăzut din nou, cu 0,24%, iar acţiunile SIF Transilvania şi SIF Banat-Crişana au scăzut puternic, cu 25% şi, respectiv, cu 9,09%, întrucât de miercuri cumpărătorii nu mai au dreptul să încaseze dividende.
Economica.net - mie, 16 mai 2012, 14:31
Acţiunile SIF Transilvania şi SIF Banat-Crişana au scăzut puternic în ziua ex-dividend

Piaţa a consemnat astfel a şasea şedinţă consecutivă de corecţii, interval în care indicele general BET-C a coborât cu 11,51%. În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 12,14%, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor şi Fondului Proprietatea, a coborât cu 14,53%.

Raportat la nivelurile de la finalul anului trecut, indicele general este cu numai 1,25% mai sus, în timp ce indicii BET şi BET-FI sunt pe plus cu 8,85% şi, respectiv, cu 6,61%.

Corecţiile înregistrate miercuri de acţiunile SIF Transilvania şi SIF Banat-Crişana sunt apropiate de valoarea dividendelor pe care societăţile le vor distribui. De regulă, în data ex-dividend, din care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividendele din profitul de anul trecut, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

După primele 15 minute de tranzacţionare, Bursa a extins limita de variaţie pentru acţiunile SIF Transilvania la 25% şi acţiunile au coborât cu 24,6% sau aproape 0,17 bani. Valoarea cu care a scăzut preţul este apropiată de cea a dividendului pe care SIF Transilvania îl va acorda, de 0,1712 lei/acţiune. Societatea va distribui cel mai mare dividend brut dat vreodată de la listarea SIF-urilor.

La închiderea pieţei principale, titlurile SIF Transilvania erau în picaj cu 25% sau 0,172 lei, preţul ajungând la 0,516 lei. Acestea au consemnat primul rulaj de la BVB, de 6,9 milioane lei.

Influenţa datei ex-dividend a fost vizibilă şi asupra acţiunilor SIF Banat-Crişana, care au coborât cu 9,09% sau 0,09 lei, la 0,9 lei. Şi în acest caz, valoarea cu care a scăzut preţul este apropiată de cea a dividendului, de 0,1 lei/acţiune. Titlurile SIF Banat-Crişana au înregistrat al şaselea rulaj din piaţă, de 875.000 de lei.
Corecţiile consemnate de acţiunile SIF Transilvania şi SIF Banat-Crişana au influenţat semnificativ indicii în care acestea sunt incluse.

Astfel, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a căzut cu 5,6%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 2,47%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

„Piaţa românească de capital înregistrează scăderi însemnate din cauza a doi factori cumulativi, anume trecerea anumitor datelor ex-dividend şi un climat extern profund afectat de incertitudinile economiilor europene, în special de situaţia specifică a Greciei, care pare să fi ajuns într-un punct de maximă deteriorare. Acest climat de incertitudine va domni şi în perioada următoare, alegerile din Grecia şi scadenţa unor datorii în iunie fiind subiecte fierbinţi care transmit în momentul de faţă ştiri contradictorii”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

Restul acţiunilor de la BVB au consemnat variaţii uşoare.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat în scădere cu 0,65%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu doar 0,15% peste nivelul de marţi.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 21,7 milioane lei (4,9 milioane euro), valoare de aproape trei ori sub lichiditatea şedinţei precedente, de 62,8 milioane lei (14,4 milioane euro). Aproape 55% din rulajul de miercuri a fost acoperit de transferurile cu acţiunile SIF Transilvania (6,9 milioane lei) şi cu titlurile Fondului Proprietatea (4,8 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au încheiat ziua în creştere cu 0,64%, la 0,489 lei. Astfel, acţiunile au recuperat o parte din corecţia de 12,6% înregistrată în precedentele cinci şedinţe, când au fost influenţate în principal de trecerea datei de dividend.

„Acţiunea Fondul Proprietatea, extrem de importantă pentru bursa românească, resimte pe lângă climatul extern defavorabil şi recenta schimbare de opinie a noului guvern, care amână listările companiilor de stat, companii care se regăsesc şi în portofoliul FP. Semnalul transmis este unul negativ în ideea că amânarea procesului de transparentizare şi corectă estimare a valorii acestor companii produce neîncredere şi inconsistenţă faţă de investitorii străini”, a mai spus brokerul.

Pe segmentul de piaţă destinat obligaţiunilor au fost cedate trei pachete de titluri de stat, în valoare cumulată de 61,5 milioane lei (13,8 milioane euro).

La închiderea pieţei de la Bucureşti, bursa de la Londra era în scădere cu 0,3%, piaţa de la Frankfurt stagna, iar bursa de la Paris avansa cu 0,7%. Pieţele din Europa Centrală şi de Est sunt în scădere cu până la 1,9%. Pieţele sunt tensionate încă de la începutul săptămânii trecute, ca urmare incertitudinilor politice din Grecia.

Preşedinţia Greciei a anunţat marţi că vor fi organizate noi alegeri anticipate, după ce partidele politice nu s-au înţeles pentru formarea unei coaliţii guvernamentale. Investitorii sunt îngrijoraţi că instabilitatea politică din Grecia şi eventuala preluare a puterii de partide care se opun măsurilor de austeritate ar duce la ieşirea ţării din zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP Braşov. ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife a inaugurat, ieri, noului Spital MedLife Craiova, o investitie de aproape 6 milioane euro, Noul spital se intinde ...
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, ...