În primele 30 de minute de tranzacţionare titlurile a trei dintre SIF-uri au urcat cu 2,35% – 2,94%, pe volume mai ridicate de tranzacţionare.
În acelaşi timp, acţiunile SIF Muntenia şi SIF Oltenia au urcat cu 5,5% şi, respectiv, cu 4,19%, însă volumele de transfer au fost vizibil mai mici decât în cazul celorlalte trei SIF-uri.
Ulterior, creșterile au rămas la aproximativ 2% până la mijlocul ședintei, însă tranzacțiile nu au mai fost atât de mari precum cele din prima jumătate de oră.
Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF responsabil de piaţa de capital, a declarat pentru Ziarul Financiar că miercuri ASF va discuta o propunere privind anularea restricţiilor care nu permit SIF-urilor să cumpere acţiuni între ele.
Potrivit lui Ursache, altă schimbare privind SIF-urile vizează scăderea cvorumului necesar pentru întrunirea AGA, în timp ce discuţiile privind pragul de deţinere (în prezent de 5% din capital) nu vor avea loc în acest an.
La ora 14:00, acţiunile SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Moldova (SIF2) înregistrau rulaje de câte 1,4 milioane lei, iar titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) de 1,5 milioane lei.
Totodată, acţiunile SIF Transilvania erau pe plus cu 1,62%, titlurile SIF Moldova cu 1,7%, iar acţiunile SIF Banat-Crişana avansau cu 1,81%.
Cu acţiunile SIF Muntenia au urcat cu 4%, pe un rulaj de 322.000 de lei, iar titlurile SIF Oltenia au crescut cu 0,95%, operaţiunile însumând 466.000 de lei.
Creşterea acţiunilor celor cinci SIF-uri a dus indicele BET-FI cu 1,22% peste nivelul de vineri. Indicele include şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au scăzut cu 0,47%.
Evoluţia titlurilor celor cinci SIF-uri a influenţat şi ceilalţi indici în care acestea sunt cuprinse, respectiv indicii extinşi BET-XT şi BET-BK. Indicele BET-XT a crescut cu 0,32%, iar indicele BET-BK a avansat cu 0,66%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).
La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, şi indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, erau în stagnare.
Acţiunile Fondului Proprietatea au consemnat cel mai ridicat rulaj din piaţă, de 6,5 milioane lei. Cea mai mare parte a acestui rulaj a fost asigurată de o tranzacţie realizată la ora 13:31, pentru 4,2 milioane lei.
Investitorii au transferat în total acţiuni de 21,6 milioane lei (4,7 milioane euro), sumă aproape dublă faţă de lichiditatea din perioada similară a şedinţei precedente, de 12,5 milioane lei (2,8 milioane euro). Mai mult de dejumătate din rulajul de luni au reprezentat operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (6,5 milioane lei) şi câte două deal-uri cu titluri SIF Moldova (3 milioane lei) şi BRD (2,4 milioane lei).
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt erau în creştere cu 0,1% şi, respectiv, cu 0,2%, iar piaţa de la Londra era în stagnare.