Acţiunile Transelectrica şi SIF Oltenia au scăzut puternic în prima parte a şedinţei

Economica.net
11 05. 2012
bvb_sediu_93460100

Piaţa a continuat să urmeze linia burselor externe încă de la deschidere, când a coborât cu aproape 0,9%. Punctul minim al indicelui general al bursei, BET-C, a fost atins la ora 11:30, când piaţa era cu 1,4% sub închiderea de joi.

Acţiunile SIF Oltenia şi Transelectrica au coborât semnificativ încă din primele minute de tranzacţionare, întrucât vineri este ziua ex-dividend, din care cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul la dividendele acordate din profitul de anul trecut. De regulă, în data ex-dividend preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

Astfel, la ora 13:03 acţiunile Transelectrica erau în scădere cu 6,59%, sau 0,98 lei, la 13,9 lei. Compania va acorda un dividend brut de 1,1 lei/acţiune. Titlurile Transelectrica au consemnat al cincilea rulaj din piaţă, de doar 187.000 de lei.

Influenţa datei ex-dividend a fost vizibilă şi în cazul acţiunile SIF Oltenia, care au coborât cu 9,62%m sau 0,125 lei, fiind cotate la 1,175 lei. Valoarea cu care preţul a scăzut este apropiată de dividendul net pe care compania îl va acorda acţionarilor, de 0,13 lei/acţiune. Aceste titluri au consemnat al treilea rulaj din piaţă, de 936.000 de lei.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,24%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,55% sub închiderea de joi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în scădere cu 2,06%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 1%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 11,4 milioane lei (2,6 milioane euro), valoare cu 12% sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 13 milioane lei (2,9 milioane euro).

La jumătatea şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în scădere cu până la 0,9%. Pieţele sunt vizibil influenţate de incertitudini legate de Grecia, a unei pierderi uriaşe, de 2 miliarde dolari, raportate de JPMorgan, precum şi de temeri tot mai mari în privinţa sectorului bancar european.