Acţiunile Transgaz au coborât cu 6%, investitorii estimând un preţ mic în oferta derulată de stat
Piaţa a fost pe scădere încă din primele minute, însă cei mai mulţi investitori nu au intrat la tranzacţionare, astfel că rulajele au continuat să fie reduse în cazul celor mai multe acţiuni.
La închiderea şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în scădere cu 0,49%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 2,01% sub ziua anterioară.
Scăderea indicelui BET-NG a fost determinată de acţiunile Transgaz, care au coborât cu 6,28%, în prima zi a ofertei prin care statul vrea să vândă 15% din titlurile companiei. Preţul minim din oferta secundară de vânzare, de 171 lei, este cu 19,9% sub cotaţia bursieră anterioară lansării ofertei, de 213,5 lei/acţiune. Preţul maxim, de 230 de lei, este cu 7,7% peste cotaţia dinaintea ofertei.
„Anticipând un preţ mai mic (în ofertă – n.r.) decât cel din piaţă, deţinatorii de titluri Transgaz au pus presiune la vânzare, reacţia acestora determinând o scădere importantă a preţului. Discountul pe care îl primesc investitorii mici faţă de preţul la care vor cumpăra instituţionalii este o premieră în România. În această perioadă cred că va exista o tendinţă de alocare a lichidităţilor spre oferta Transgaz şi chiar vânzări cu scopul de a strânge resurse pe care, ulterior, investitorii să le plaseze spre această ofertă”, a declarat pentru MEDIAFAX Simion Tihon, broker la Prime Transaction.
Corecţia titlurilor Transgaz a venit în cadrul unor tranzacţii în valoare cumulată de 245.000 de lei, iar preţul a ajuns la 200,1 lei.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 0,34%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,4%, iar indicele BET-FI s-a plasat cu 0,15% sub nivelul de miercuri. BET-FI include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP).
Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat ziua în creştere cu 0,31%, la preţul de 0,642 lei, şi au continuat să se apropie de cotaţiile din prima zi de listare la Bursă, pe 25 ianuarie 2011. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 7 milioane lei, din care un deal de 1,9 milioane lei.
Preţul de la închiderea şedinţei de joi este cu 1,15% sub nivelul de la închiderea primei şedinţe a acţiunilor Fondului Proprietatea la bursă, de 0,6495 lei. Preţul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 17,8 milioane lei (4 milioane euro), valoare cu o treime sub rulajul şedinţei precedente, de 26,2 milioane lei (5,9 milioane euro). Totuşi, peste 40% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de deal-uri cu titluri BRD (3,1 milioane lei), Fondul Proprietatea (1,9 milioane lei), OMV Petrom (1,4 milioane lei) şi SIF Moldova (995.000 de lei).
„Cred că apatia din piaţă este determinată de faptul că nu s-au adeverit aşteptările pentru scăderi semnificative a pieţelor după ce acestea au atins maxime istorice (Dow Jones şi S&P au depăşit valorile maxime istorice atinse în 2007). Aşteptările neconfirmate de scădere menţin acest climat apatic. Probabil că rezultatele AGA şi apropierea datelor de înregistrare vor aduce volatilitate şi lichiditate în creştere”, a mai spus brokerul.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 120.000 de lei, valoare cu 29% peste rulajul de miercuri, de numai 93.000 de lei.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene evoluau incert. Pieţele de la Paris şi Londra erau în scădere cu 0,1% şi, respectiv, cu 0,7%, în timp ce bursa de la Frankfurt era în stagnare. În acelaşi timp, majoritatea pieţelor din regiune erau în creştere uşoară.