Acţiunile Transgaz au scăzut cu 3,5%, după publicarea preţurilor pentru vânzarea a 15% din companie

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,46%, iar acţiunile Transgaz (TGN) au coborât cu 3,55%, după anunţarea preţurilor la care statul a vândut un pachet reprezentând 15% din titlurile companiei, pentru 315 milioane lei (72 milioane euro).
Economica.net - mie, 17 apr. 2013, 14:34
Acţiunile Transgaz au scăzut cu 3,5%, după publicarea preţurilor pentru vânzarea a 15% din companie

Suma încasată de stat pentru pachetul de acţiuni Transgaz este cu 19 milioane de euro sub valoarea maximă care putea fi obţinută. Oferta a fost lansată la un preţ minim de 171 lei/titlu şi unul maxim de 230 lei/titlu, astfel că statul putea încasa între aproximativ 300 milioane lei (68 milioane euro) şi 404,7 milioane lei (91 milioane euro) pentru pachetul respectiv.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, miercuri, că oferta Transgaz este un succes şi „un bun început” pentru alte listări ale pachetelor minoritare din companiile de stat.

Statul a vândut acţiunile Transgaz la preţuri de 170,05 lei şi, respectiv, de 173,63 lei, către micii investitori (7% din ofertă), în timp ce marii investitori de retail şi investitorii instituţionali au cumpărat titlurile la 179 lei (93% din ofertă).

Astfel, comparativ cu preţul de la închiderea şedinţei bursiere de marţi, de 197 lei, micii investitori au cumpărat acţiunile la un discount de 13,68%, respectiv 11,86%. Preţul pentru investitorii instituţionali este cu 9,13% sub cotaţia de marţi de pe bursă. Investitorii din România, Cehia şi Suedia au plasat ordine pentru 70% din subscrierile realizate în ofertă.

Acţiunile cumpărate în ofertă vor putea fi tranzacţionate începând cu data de 26 aprilie, la o zi după decontarea tranzacţiei.

După anunţarea preţurilor de vânzare din oferta secundară, acţiunile Transgaz au coborât pe bursă cu până la 6,1%, însă apoi au revenit şi au fost cotate cu aproximativ 3,5% sub închiderea de marţi.

„Având în vedere că preţurile de subscriere sunt cu mult mai mici decât ultima cotaţie de la bursă, unii investitorii se gândesc că aceia care au cumpărat acţiuni în ofertă vor marca profitul înregistrat în câteva zile, punând presiune la vânzare”, a declarat pentru MEDIAFAX Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

La finalul şedinţei, titlurile Transgaz au fost cotate la 190 lei, preţ în scădere cu 3,55% faţă de ziua anterioară. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 711.000 de lei.

Dacă la deschiderea zilei piaţa a fost pe creştere uşoară, după ora 10:45 cotaţiile celor mai multe companii au început să scadă, însă rulajele au rămas reduse.

Astfel, la închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în scădere cu 0,59%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 1,86% sub nivelul de marţi.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 0,66%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care urmăreşte cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), s-a situat cu 0,65% sub ziua anterioară, iar indicele BET-FI a coborât cu 0,65%. BET-FI reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost tranzacţionate la preţuri în scădere uşoară până în ultima oră a şedinţei. În jurul orei 15:30 cotaţia s-a întors pe creştere, apropiindu-se din nou de maximul istoric, atins pe 25 ianuarie 2011, când a fost listată compania.

Titlurile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa de miercuri în creştere cu 0,76%, la 0,6655 lei, iar operaţiunile au însumat 5,4 milioane lei. Preţul este cu 1,4% sub maximul istoric din ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de numai 14,8 milioane lei (3,4 milioane euro), valoare cu 24% sub rulajul de marţi, de 19,5 milioane lei (4,4 milioane euro).

„Deocamdată piaţa este în aşteptarea desfăşurării adunărilor generale şi cred că va mai fi animată de deciziile acţionarilor. Pe de altă parte, conform zicalei «Sell in May and go away!» (Vinde în mai şi pleacă! – n.r.) este posibil să asistăm la volume mici de tranzacţionare în perioada iunie-iulie, investitorii pregătindu-şi forţele pentru revenirea din toamnă”, a mai spus brokerul.

Unii investitori au fost mai activi pe segmentul destinat produselor structurate, unde au fost realizate transferuri de 5,1 milioane lei (aproape 1,2 milioane euro). Tranzacţiile pe această piaţă sunt oprite la ora 18:30, la aproape două ore după închiderea pieţei acţiunilor.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 91.000 de lei, valoare cu mult sub rulajul de marţi, de aproape 2 milioane lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,7%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în coborâre cu până la 1,7%.

Te-ar mai putea interesa și
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
Banca Centrală Europeană intenţionează să ia măsuri contra creditorilor care se ocupă lent de remediile solicitate de supervizori, după sporirea frustrărilor cauzate de lipsa de reacţie,......
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. Votul de învestire a Guvernului s-a încheiat. Ce decalarații au făcut Ciolacu, Drulă, Simion, Coarnă (SOS) și Gavrilă (POT)
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. ...
Update 2: Miniştrii Cabinetului Ciolacu au depus, luni seară, jurământul de credinţă în faţa preşedintelui Klaus ...
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui proces intentat pentru neexecutarea unui contract încheiat pe piața PCCB-BC
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui ...
Casa de avocatură RTPR (Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu) anunță că a reprezentat cu succes compania Premier Energy ...
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate că cifrele anului 2024 ne pun într-o situaţie provocatoare
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate ...
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat, luni, că România ...