Acţiunile Transgaz au scăzut cu 3%, într-o piaţă în creştere nesemnificativă
Acţiunile Transgaz au fost suspendate de la tranzacţionare joi până la ora 11:45, pentru întrunirea unei AGA, iar primul transfer a fost efectuat la 184,9 lei, cu 2,89% sub închiderea de miercuri. Scăderea a ajuns în următoarele două minute la 4,15%, cel mai mic preţ plătit joi pentru acţiunile Transgaz fiind de 182,5 lei.
La închiderea pieţei principale, titlurile au fost cotate la 184,6 lei, preţ cu 3,05% sub ziua anterioară. Operaţiunile cu aceste acţiuni au însumat aproape 7,1 milioane lei, al doilea rulaj din piaţă.
La nivelul capitalizării bursiere a companiei, corecţia înseamnă un minus de 68,3 mlioane lei (15,3 milioane euro). Capitalizarea bursieră a Transgaz a ajuns astfel la 2,173 miliarde lei (486,3 milioane euro).
Scăderea preţului acţiunilor Transgaz poate fi determinată de faptul că Fondul ar putea vinde titluri Transgaz la un preţ mai mic decât cel de la bursă, aşa cum a făcut în luna mai, când a vândut 1,1% din acţiunile OMV Petrom (SNP), la un discount de 6% faţă de cotaţia de la bursă.
„Titlurile Transgaz au evoluat sub impactul anunţului făcut de Fondul Proprietatea. Cred că vânzătorii sunt în primul rând investitorii calificaţi, care sunt interesaţi de o eventuală ofertă accelerată (accelerated bookbuild) prin care îşi vor întregi deţinera la un preţ mai mic. În acest sens, avem şi un precedent, când BERD a vândut cele 1,62% din acţiunile pe care le mai avea la OMV Petrom. În cazul acţiunilor Fondul Proprietatea nu s-a resimţit un impact al anunţului, vânzarea unor pachete din portofoliu fiind o măsură la care investitorii se aşteptau”, a declarat pentru MEDIFAX Simion Tihon, broker la Prime Transaction.
Fondul Proprietatea a anunţat miercuri seară că analizează „opțiuni strategice” privind o parte sau întreaga participație la Transgaz şi a desemnat în acest scop Citigroup Global Markets, Raiffeisen Capital & Investment și Wood & Company Financial Services în calitate de consultanți. Intenţia este „în conformitate cu angajamentul său (administratorului FP, compania Franklin Templeton – n.r.) de a explora modalități de a crește valoarea pentru acționari și de a crește lichiditatea activelor din portofoliul Fondului”.
Anunţul Fondului nu a influenţat vizibil evoluţia acţiunilor FP, cotaţia avansând foarte uşor până în ultima oră a şedinţei şi apropiindu-se de maximul istoric stabilit în primele minute ale şedinţei de miercuri, de 0,868 lei.
Cu puţin înaintea orei 16:00, pragul de 0,868 lei/acţiune a fost depăşit, iar titlurile FP au atins un nou record, de 0,8595 lei. La finalul şedinţei, acţiunile Fondului erau cotate la 0,859 lei, cu 0,53% peste ziua anterioară.
Mai mult de jumătate din volumul de acţiuni FP tranzacţionate joi au reprezentat transferurile realizate în ultimele două ore ale şedinţei, când preţul s-a apropiat de precedentul maxim şi ulterior a atins un nou record.
Investitorii au tranzacţionat în total titluri Fondul Proprietatea de 9,7 milioane lei.
Corecţia titlurilor Transgaz a amplificat la 0,77% scăderea indicelui BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere cu doar 0,1%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 0,5%. Acţiunile a patru SIF-uri au înregistrat creşteri cuprinse între 0,48% şi 1,39%, titlurile SIF Oltenia au stagnat, iar acţiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 0,53%.
În şedinţa precedentă, acţiunile a patru SIF-uri au consemnat scăderi cuprinse între 0,54% şi 1,89%, titlurile SIF Oltenia au crescut cu 0,37%, iar titlurile FP au coborât cu 0,7%.
Indicele extins BET-XT a crescut joi cu numai 0,14%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,3% peste nivelul de miercuri.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
„Piaţa s-a stabilizat la actualele niveluri în ultimele şedinţe, însă până la finalul anului cred că va mai creşte. În ceea ce priveşte volumele, cred că vor rămâne undeva în jurul nivelului de 10 milioane de euro pe zi”, a mai spus brokerul de la Prime Transaction.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 40 milioane lei (8,9 milioane euro), cu puţin sub rulajul de miercuri, de 41,2 milioane lei (9,2 milioane euro). Aproape două treimi din lichiditatea de joi au fost asigurate de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (9,7 milioane lei), Transgaz (7,1 milioane lei) şi OMV Petrom (8,5 milioane lei, din care patru deal-uri de 5,5 milioane lei).
Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Transilvania (aproape 3,1 milioane lei), BRD (2,6 milioane lei), SIF Moldova (1,5 milioane lei), Romgaz (1,3 milioane lei), SIF Oltenia (1,3 milioane lei), Nuclearelectrica (1,4 milioane lei, din care un deal de 1,1 milioane lei).
Acţiunile Romgaz (SNG) au încheiat ziua în scădere cu 0,65%, la 35,02 lei.
Până la închiderea pieţei principale de la Bucureşti, la bursa de la Londra nu au fost efectuate tranzacţii cu certificatele de depozit (GDR) Romgaz. Fiecărui certificat îi corespunde o acţiune Romgaz.
Titlurile Impact Developer&Contractor (IMP) au înregistrat a doua zi de corecţie, coborât cu 15%. În ultimele două zile, preţul acestor titluri a scăzut cu 23,92%, după 13 şedinţe consecutive în care au urcat de 2,5 ori, pe fondul achiziţiilor realizate de cei mai mari acţionari ai companiei, omul de afaceri Gheorghe Iaciu şi Adrian Andrici.
La finalul şedinţei de joi, titlurile Impact au fost cotate la 0,442 lei, iar operaţiunile au cumulat 476.000 de lei.
Preţul a urcat în acest an de peste 5 ori, evoluţia fiind susţinută în principal de intrarea lui Iaciu în acţionariatul Impact, titlurile companiei atingând marţi cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani şi şapte luni.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat joi acţiuni de 882.000 de lei, faţă de 285.000 de lei în şedinţa precedentă.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,5%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 1,6%.