UiPath, primul unicorn românesc, a raportat pentru trimestrul patru un profit ajustat pe acţiune de cinci cenţi, peste estimările analiştilor de 2,6 cenţi. De asemenea, veniturile totale realizate de UiPath în trimestrul patru au fost de 289,7 milioane de dolari.
În schimb, pentru primul trimestru al acestui an, UiPath a anunţat că se aşteaptă la venituri cuprinse în intervalul 223-225 milioane de dolari, sub estimările analiştilor care mizau pe 246,4 milioane de dolari. De asemenea, UiPath se aşteaptă să înregistreze pierderi operaţionale cuprinse între 25 şi 30 de milioane de dolari în primul trimestru.
„Am pus la punct o afacere globală care deserveşte clienţi în peste 115 ţări, inclusiv din Europa de Est şi Rusia”, a declarat directorul general de la UiPath, Daniel Dineş. Acesta a adăugat însă că în perioada următoare consideră că este prudent să ţină cont de expunerea pe Europa a UiPath în prognozele trimestriale care tocmai au fost publicate.
Analistul Credit Suisse, Phil Winslow, crede că prognozele furnizate de UiPath reflectă un „conservatorism semnificativ” şi în consecinţă analistul şi-a redus ţinta de preţ pentru acţiunile UiPath până la 57,50 de dolari, de la 75 de dolari anterior.
UiPath, companie care numără printre acţionari nume precum Accel, Coatue, Dragoneer, IVP şi Sequoia, utilizează inteligenţa artificială şi instrumente digitale pentru a ajuta mari companii şi agenţii guvernamentale să îşi automatizeze procesele de rutină în domenii precum contabilitate şi resurse umane.
Înfiinţată în România, în anul 2005, sub denumirea DeskOver şi redenumită UiPath în 2015, compania are printre clienţi entităţi precum CIA, forţele navale ale SUA, McDonald’s Corp, Duracell şi Swiss Re. În anul fiscal care s-a încheiat la 31 ianuarie 2021, UiPath a înregistrat pierderi de 92,40 milioane de dolari, mai reduse decât pierderile din anul anterior, de 519,90 milioane de dolari. Veniturile au urcat la 607,60 milioane de dolari, de la 336,2 milioane de dolari.
În prezent, UiPath vrea să se extindă după ce în perioada pandemiei mai multe companii au devenit interesate să îşi automatizeze procesele pentru a reduce costurile. Directorul general, Daniel Dineş, declara recent că actualii clienţi ai UiPath din sectoarele de retail, sănătate şi finanţe utilizează serviciile companiei pentru a face faţă unei modificări semnificative a cererii provocată de pandemia de coronavirus.
În 2018, UiPath a devenit primul start-up fondat în România care a dobândit statutul de unicorn, adică a fost evaluat la peste un miliard de dolari. Între timp, compania şi-a mutat sediul general în SUA.
Începând din luna aprilie 2021, acţiunile UiPath se tranzacţionează la New York Stock Exchange sub simbolul „PATH”.