Acţiunile UniCredit, în creştere pe fondul zvonurilor privind o posibilă fuziune cu Societe Generale
Discuţiile între cele două bănci pentru a analiza posibilităţile de integrare şi achiziţie au continuat, susţine cotidianul financiar italian MF, fără a preciza care este sursa informaţiilor sale. UniCredit l-a mandatat pe Daniel Bouton, fost director general la Societe Generale care în prezent lucrează la Rothschild & Co., pentru a studia proiectul de integrare cu banca franceză având în vedere natura ‘delicată’ a discuţiilor, susţine MF. La rândul său, Societe Generale a angajat banca JPMorgan Chase & Co, susţine cotidianul financiar.
Imediat acţiunile ambelor bănci au crescut, titlurile UniCredit înregistrând un avans de 1,3% la bursa de la Milano în timp ce titlurile Societe Generale au crescut cu 1,5% la bursa de la Paris.
Nici Societe Generale şi nici UniCredit nu au dorit să facă comentarii.
Speculaţiile cu privire la o posibilă combinaţie cu Societe Generale a venit la scurt timp după ce francezul Jean Pierre Mustier a fost numit la conducerea UniCredit în 2016. În luna iunie a acestui an, Financial Times informa că ambele bănci analizează o fuziune, precizând însă că discuţiile sunt într-un stadiu incipient.
Jean Pierre Mustier, care a fost directorul diviziei de corporate şi investment-banking la Societe Generale, vrea să extindă UniCredit după ce în ultimii doi ani a curăţat bilanţul băncii italiene. Chiar luna aceasta, Mustier declara că UniCredit va trebui să pornească, din nou, pe o traiectorie de creştere după ce îşi va atinge ţintele stabilite pe 2019. „Vrem să fim unul din câştigătorii pan -europeni”, a spus Mustier.
Potrivit cotidianul financiar italian MF, Jean Pierre Mustier crede în beneficiile unei fuziuni cu Societe Generale, care ar împinge banca într-o direcţie mai pan-europeană.
În schimb, directorul general de la Societe Generale, Frederic Oudea, a infirmat recent informaţiile referitoare la o posibilă fuziune cu o bancă străină. „Nu cred absolut deloc în fuziuni transfrontaliere în Europa”, a spus Oudea la o conferinţă organizată în luna iunie la Frankfurt. Oudea a atras atenţia asupra faptului că cerinţele de capital pentru instituţiile considerate prea mari pentru a fi lăsate să se prăbuşească descurajează fuziunile băncilor mari de pe continent.
UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. Grupul italian este prezent şi în România prin UniCredit Bank Austria.
Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume. În România, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a treia bancă după totalul activelor.