SIF Banat Crişana (SIF1) înregistrează cel mai mare discount al preţului de la Bursă faţă de valoarea unitară a activului net (VUAN): -62%, potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF). Preţul de piaţă este mult mai mic decât valoarea propriilor investiţii raportată la numărul de acţiuni proprii, ceea ce dă indicii despre neîncrederea investitorilor în modul de gestiune a portofoliului SIF1 de către administratori.
Fondurile de investiţii sunt adeseori tranzacţionate sub VUAN, cu până la 30%, din cauza riscului de management asumat. Celelalte SIFfuri se tranzacţionează la discounturi de 49% (SIF Moldova , SIF2), 43% (SIF Transilvania, SIF3), 39% (SIF Muntenia, SIF4), 36% SIF Oltenia).
Toate cele cinci SIF-uri au înregistrat creşterea activelor, începând cu 2,4% la SIF Muntenia şi până la 8,6% la SIF Transilvania. Pe ansamblul celor cinci luni din acest an, cu excepţia SIF Muntenia care este încă pe minus (-1,1%), toate celelalte patru SIF înregistrează creşteri cuprinse în intervalul 0,8% la SIF Moldova şi 7,4% la SIF Transilvania.
Potrivit AAF, preţurile de închidere pentru acţiunile SIF au stopat trendul descrescător de până acum şi înregistrează creşteri pe toată linia, pornind de la 1,3% la SIF Oltenia şi până la 16% la SIF Transilvania. Pe ansamblul anului 2014 însă, toate cele cinci SIF continuă să înregistreze corecţii ale preţurilor de închidere, pornind de la -6,7% la SIF Oltenia şi până la -15,3% la SIF Moldova.
În luna analizată, pe ansamblul SIF, investiţiile pe termen scurt au înregistrat o creştere cu 4,7%. Ponderea acţiunilor cotate din categoria celor înregistrate în total investiţii pe termen scurt pe ansamblul SIF, era la finele lunii raportate de 89,3 % (91,3% anterior), iar ponderea acestor acţiuni în total active SIF, s-a diminuat până la 60,9% faţă de 62,3% la finele lunii anterioare. Ponderea investiţiilor pe termen scurt în total active staţionează la 68,2% la finele lunii mai.