Activele fondurilor de Pilon II vor înregistra o creştere de 30% faţă de anul 2014, iar activele fondurilor de Pilon III un avans de 25%, potrivit prognozei APAPR, scrie Agerpres.
Această evoluţie va fi susţinută de creşterea cu 3,5% a numărului de participanţi în sistemul de pensii administrate privat (Pilon II) la 6,5 milioane persoane, pentru care vor fi încasate contribuţii de 4,4 miliarde lei, cu 14% mai mult decât în 2014, respectiv de creşterea cu 9% a numărului de participanţi pe Pilonul III, la 375.000, pentru care vor fi încasate contribuţii de 200 milioane lei, în creştere cu 11%, a precizat Ţintoiu.
Priorităţile industriei pensiilor private în 2015 sunt stabilitatea şi predictibilitatea cadrului legislativ, continuarea eforturilor de revitalizare a Pilonului III, îmbunătăţirea normei de investiţii (în curs cu ASF), continuarea reducerii costurilor de funcţionare, adoptarea legii de plată a pensiilor private.
La finalul anului 2014, fondurile de pensii private aveau active nete de 4,5 miliarde euro, din care 94% – investiţii în România.
Fondurile de pensii private deţin circa 12% din titlurile de stat ale României şi, după bănci, sunt cei mai mari deţinători de datorie publică, preferinţa fiind pentru maturităţi lungi. Fondurile deţin plasamente de 730 milioane euro la Bursa de Valori Bucureşti /BVB/, fiind cei mai mari investitori instituţionali locali şi asigură 10% din lichiditatea Bursei.