Potrivit sursei citate, creşterea de la începutul anului rămâne în continuare relativ modestă, de numai 0,5%.
Fondurile locale au înregistrat în luna mai ieşiri nete de 2 milioane de lei (0,4 milioane de euro), fiind vizate în special fondurile de obligaţiuni (-38 milioane de lei), cele cu capital protejat (-11,6 milioane lei), diversificate (-6,9 milioane lei) şi în mai mică măsură cele monetare (-6,3 milioane lei), de randament absolut (-5,7 milioane de lei) şi de acţiuni (-1,9 milioane lei).
‘Mare parte din ieşirile nete înregistrate de toate aceste categorii de fonduri au fost compensate de intrările nete ale celorlalte fonduri, respectiv 68,4 milioane lei’, se arată în comunicat.
De asemenea, activele nete exprimate în lei ale fondurilor deschise străine distribuite în România au crescut cu 1,3% comparativ cu luna aprilie, până la nivelul de 2,36 miliarde de lei (524 milioane euro) şi au înregistrat de la începutul anului o creştere de 0,3%.
‘Fondurile deschise străine distribuite în România, având o pondere de 10,1% din totalul fondurilor deschise de investiţii, au înregistrat în luna mai, spre deosebire de fondurile locale, subscrieri nete pozitive, de 7,4 milioane de lei (1,6 milioane euro)’, menţionează AAF.
Activele nete ale celor 23 de fonduri închise (locale şi străine) au scăzut cu 2,5% în luna raportată până la 0,46 miliarde de lei (103 milioane euro), iar aceste fonduri au înregistrat ieşiri nete în luna mai de 0,2 milioane lei (0,04 milioane euro).
Fondul OTP Premium Return s-a transformat din fond închis în fond deschis de investiţii (de tip ‘randament absolut’).
Asociaţia Administratorilor de Fonduri este organizaţia profesională neguvernamentală a operatorilor din industria Organismelor de Plasament Colectiv din România care reuneşte 21 societăţi de administrare a investiţiilor (SAI) patru Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) şi trei bănci depozitare.
Începând cu iunie 2007 AAF este membru al European Fund and Asset Management Association (EFAMA).