Activele nete totale ale fondurilor mutuale româneşti au atins aproximativ 24,7 miliarde lei în noiembrie

Activele nete totale ale celor 95 de fonduri mutuale româneşti au atins 24,69 miliarde lei la sfârşitul lunii noiembrie, în timp ce numărul total de investitori în aceste fonduri a fost de 339.000.
Economica.net - D, 22 dec. 2019, 10:52
Activele nete totale ale fondurilor mutuale româneşti au atins aproximativ 24,7 miliarde lei în noiembrie

Fondurile mutuale româneşti au înregistrat intrări nete de 0,22 miliarde lei în luna noiembrie, potrivit unui buletin informativ realizat de Smartfin, platforma financiara de informare despre fondurile de investiţii din România citat de Agerpres.

În luna noiembrie 2019, numărul de investitori în fonduri a crescut cu 2% comparativ cu luna anterioara şi cu 12% comparativ cu acum 5 ani. În noiembrie, valoarea activului net al fondurilor de investiţii deschise româneşti a crescut cu 1% comparativ cu ultima lună şi cu 31% comparativ cu acum 5 ani. Fondurile de acţiuni cumulau 4% din numărul total de investitori în fonduri româneşti şi 6% din totalul activelor nete ale acestora. Pentru fondurile de obligaţiuni aceste procente erau de 63%, respectiv de 71%.

Potrivit studiului, fondurile mutuale româneşti au avut o evoluţie în general favorabilă în luna noiembrie 2019. Cea mai bună performanţă anuală a unui fond în lei a fost de 30,2% pentru fondul Certinvest BET-FI, urmată de 25,5% pentru fondul Ominvest şi 21,9% pentru fondul ETF – BET Tradeville.

În ceea ce priveşte fondurile denominate în euro, cea mai bună performanţă anuală a fost înregistrată de BRD Acţiuni Clasa E cu +15,2%, urmată de Audas Piscator cu 11,7% şi Monolith cu 11,2%. Cea mai bună performanţă a unui fond în dolari pentru ultimul an a fost de 5,7%, şi a fost obţinută de fondul BRD USD Fond.

În ultimul an, performanţa medie a fondurilor în lei a fost de 8,9%, în timp ce performanţa medie a celor în euro a fost de 4,8% şi cea a celor denominate în dolari de 5,1%. În medie, în luna noiembrie 2019 fondurile de obligaţiuni în lei au adus un câştig mediu de -0,1%, faţă de o medie de 4% în ultimul an, în timp ce fondurile de acţiuni în lei au adus în medie un câştig de 3,9%, faţă de o medie în ultimele 12 luni de 16,3%.

Te-ar mai putea interesa și
SUA – Departamentul Apărării a încheiat contracte de 200 mil. dolari fiecare cu Google, OpenAI, Anthropic şi xAI, deţinută de Musk
SUA – Departamentul Apărării a încheiat contracte de 200 mil. dolari fiecare cu Google, OpenAI, Anthropic şi xAI, ...
Departamentul Apărării Statelor Unite a încheiat luni contracte de până la 200 de milioane de dolari fiecare cu marile companii care oferă inteligenţe artificiale (AI) - Anthropic, Google,......
Cât curent electric se mai fură în România. Cifre de la Delgaz Grid
Cât curent electric se mai fură în România. Cifre de la Delgaz Grid
Peste 660 de cazuri de potențial consum fraudulos de energie au fost identificate în primele 6 luni ale acestui an în ...
Bucureștiul și nouă județe sub Cod galben de caniculă până joi dimineața
Bucureștiul și nouă județe sub Cod galben de caniculă până joi dimineața
Nouă județe și Municipiul București sunt vizate de o atenționare Cod galben de caniculă și disconfort termic, până ...
9 din cei 15 directori de la Antifraudă București au fost dați afară
9 din cei 15 directori de la Antifraudă București au fost dați afară
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat că 9 dintre cele 15 persoane de la Direcția Antifraudă București ...