SABMiller scoate la vânzare toate fabricile şi mărcile de bere din România

Anheuser-Busch InBev, cel mai mare producător de bere din lume, intenţionează să vândă activele din Europa de Est ale SABMiller, pentru a obţine aprobarea autorităţilor de reglementare în preluarea rivalei SABMiller, o tranzacţie evaluată la 100 miliarde de dolari, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 29 apr. 2016, 08:30
SABMiller scoate la vânzare toate fabricile şi mărcile de bere din România

AB InBev a acceptat şi oferta grupului nipon Asahi de a prelua brandurile Grolsch, Peroni şi Meantime, deţinute de SABMiller, tranzacţia ridicându-se la 2,55 miliarde de euro (2,9 miliarde de dolari). Vineri, AB InBev a informat Comisia Europeană că scoate la vânzare operaţiunile SABMiller din România, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia. Verdictul CE urmează să fie anunţat până în 24 mai.

Vânzarea include brandurile Pilsner Urquell în Cehia şi Dreher în Ungaria, a anunţat AB InBev, care se aşteaptă la un interes ridicat din partea potenţialilor cumpărători.

Propunerea ar putea atenua cerinţele autorităţilor de reglementare în vederea aprobării preluării SABMiller, deşi Europa de Est nu face parte din afacerile de bază ale AB InBev.

După preluarea InBev de către Anheuser-Busch în 2008, compania şi-a vândut, pentru 2,2 miliarde de dolari, operaţiunile din Ungaria, România, Cehia şi câteva state mai mici din Europa de Est, către CVC Capital Partners.

Anheuser-Busch InBev a anunţat recent că intenţionează să vândă o serie de branduri premium din Europa ale SABMiller, cum ar fi Peroni şi Grolsch, pentru a atenua temerile autorităţilor de reglementare din Europa legate de această tranzacţie.

AB InBev a acceptat anul trecut să achiziţioneze SABMiller cu suma de 100 miliarde de dolari, o tranzacţie care va crea un gigant al pieţei berii ce va domina 30% din piaţa mondială de resort.

Peroni şi Grolsch sunt două dintre cele patru branduri premium globale ale SABMiller, celelalte fiind Miller Genuine Draft şi Pilsner Urquell.

Împreună, AB InBev şi SABMiller vor produce aproape 60 de miliarde de litri de bere pe an, adică de trei ori mai mult decât actualul număr trei mondial – grupul olandez Heineken – şi vor vinde o treime din toate berile comercializate la nivel global, de la marca mexicană Corona, la marca australiană Foster şi cea chineză Snow, cea mai vândută marcă de bere din lume.

Pentru a evita să fie sancţionată pentru abuz de poziţie dominantă, această alianţă va ceda o parte din activităţile celor două companii, urmând ca SABMiller să vândă participaţia majoritară pe care o deţine la producătorul american MillerCoors unui alt producător de bere din SUA, Molson Coors, pentru 12 miliarde de dolari (11,2 miliarde de euro).

Marii producători de bere sunt în căutarea de noi segmente de creştere, în condiţiile în care piaţa berii ar urma să se majoreze cu doar 1% între 2014 şi 2015, din cauza stagnării de pe pieţele dezvoltate. În schimb, berile artizanale, care reprezintă între 5 şi 9% din consum, vor înregistra o creştere a vânzărilor de peste 10% pe an pe pieţele cele mai avansate.

Ursus Breweries, parte din grupul SABMiller plc, este unul dintre cei mai mari producători de bere din România, cu brandurile Ursus, Timişoreana, Ciucaş, Peroni Nastro Azzurro, Glosch, Pilsner Urquell, Azuga, Redd’s şi Stejar.

SABMiller în România

Istoria SABMiller în România începe în anul 1996 când South African Breweries a achiziţionat Vulturul Buzău. Un an mai tarziu, South Africa Breweries cumpără Pitber Pitesti şi URSUS S.A Cluj-Napoca. În anul 2001, URSUS S.A cumpără pachetul majoritar de acţiuni al Bere Timişoreana S.A.

Din 2002, URSUS S.A şi Timişoreana S.A fuzionează într-o singură companie- Compania de Bere România S.A.

În 2004, SABMiller plc a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni al Aurora Braşov, companie care va fuziona în acelasi an cu Compania de Bere România S.A Un an mai târziu, în 2005, noul nume al operaţiunilor SABMiller în România devine Ursus Breweries.

Printre brandurile Ursus Breweries se numără URSUS, Timişoreana, Ciucaş, Stejar, Azuga, Redd’s, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch şi Pilsner Urquell.

In prezent, Ursus Breweries deţine 3 fabrici de bere în România, la Braşov , Buzău şi Timisoara şi o mini-facilitate de producţie în Cluj.

Compania a raportat în 2014 o cifră de afaceri netă în valoare de 1.4 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte executiv şi de trei vicepreşedinţi, în urma deciziei de luni a......
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă au intrat două asocieri de firme românești și una de firme italiene
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă ...
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol a anunțat că ...
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat ...