Activitatea din industrie continuă să scadă, indicatorul pentru volumul producţiei a coborât şi în iunie – barometru

Economica.net
22 07. 2016
dacia_uzina_3_99107800_29501500

‘Vedem o apropiere a indicatorului de pragul de 50 de puncte, care semnalează oprirea creşterii şi riscul intrării în zona de contracţie (sub 50). Scăderea din iunie a fost mai puternică decât scăderea din mai faţă de aprilie a.c. E posibil ca, la cauzele generale ale regresului, să se fi adăugat Brexitul, sezonalitatea şi slăbirea cererii externe, îndeosebi în domeniul auto’, afirmă realizatorii barometrului privind activitatea din industrie în luna iunie a acestui an.

Potrivit sursei citate, indicatorul pentru export a scăzut de la 64 de puncte la 58. O încetinire puternică se observă şi la intrarea comenzilor noi, care coboară de la 64 în mai la 54 în iunie. Lipsa comenzilor se reflectă şi asupra importurilor de materii prime şi materiale, care coboară de la 66 la 60.

Stocurile continuă să rămână contractate: 46 în iunie faţă de 44 în mai.

Pe fondul încetinirii activităţii, managerii raportează o uşoară scădere a costurilor de producţie de la 63 în mai la 60 în iunie. Reducerea nu e foarte mare, dar prezice că, în perioada viitoare, firmele nu vor transfera costuri suplimentare spre distribuitori şi indirect spre alţi cumpărători.

Realizatorii barometrului susţin că indicatorul angajărilor de personal, care părea să-şi revină puţin, s-a prăbuşit de la 53 în mai la 47 în iunie, ceea ce semnifică tendinţa firmelor de a renunţa la o parte din personalul permanent. Este a doua oară în ultimii doi ani când indicatorul angajărilor scade sub 50 de puncte. Prima dată s-a întâmplat în lunile noiembrie 2015 – ianuarie 2016 şi a doua oară în iunie 2016.

‘Managerii continuă să fie îngrijoraţi. Indicatorul sintetic de încredere în activitatea viitoare (media aşteptărilor privind volumul comenzilor, producţia şi preţurile încasate de firme) se află la 56 de puncte, cu 4 puncte sub media ultimelor 20 de luni şi cu 6 puncte mai jos decât în luna martie a acestui an. Pentru industrie se anunţă o vară dificilă şi un viitor cu multe incertitudini’, se mai menţionează în comunicat.

Barometrul prezintă activitatea din industrie în iunie 2016 şi apare în circa 20 de zile de la încheierea lunii analizate. Acesta este realizat de IRSOP şi de SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 15-19 iunie 2016.